Meteorologii ANM au emis, sâmbătă, o avertizare cod galben de caniculă ce vizează judeţele Dolj, Olt şi Teleorman. Avertizarea intră în vigoare duminică la prânz şi anunţă temperaturi de peste 35 de grade.
Duminică, în sudul Olteniei și în sud-vestul Munteniei va fi caniculă și disconfort termic ridicat, potrivit ANM. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 35 de grade, iar noaptea va fi tropicală cu minime de 19…20 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.
Notă: Săptămâna viitoare va fi caniculă și disconfort termic mai ales în sudul și în vestul țării.
Potrivit șefei ANM, vremea caldă va continua în ultima parte a lunii, dar vor persista și episoadele de instabilitate atmosferică. „Estimările actualizate în această dimineață menționează o probabilitate foarte ridicată ca până la finalul lunii lui cuptor să contăm pe o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, dar cu siguranță nu vor lipsi și fenomenele de instabilitate, pentru că mai multă căldură în sistemul climatic, coroborat și cu o cantitate mai mare de vapor de apă, respectiv o umezeală ridicată vor determina și fenomene de instabilitate pe parcursul după-amiezelor”, a adăugat Elena Mateescu.
Vremea va deveni călduroasă și disconfortul termic va crește. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 de grade, iar cea minimă va fi de 17…20 de grade. Cerul va fi variabil și vântul va sufla slab până la moderat. În intervalul 20 iulie, ora 12 – 21 iulie, ora 10, în municipiul București NU vor fi în vigoare avertizări
meteorologice.
Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice.
Seceta care afectează deja o mare parte din culturile agricole din România va continua să se accentueze în următoarele săptămâni, atrage atenția Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Potrivit acesteia, prognozele indică un deficit sever de precipitații în luna iulie și în prima jumătate a lunii august, ceea ce ar putea agrava situația fermierilor și compromite o bună parte din recoltă.Precipitațiile din această perioadă vor apărea doar sub formă de ploi torențiale, însoțite de vijelii, ceea ce nu va permite o bună înmagazinare a apei în sol.„Din păcate, precipitațiile vor fi în continuare sub formă de averse torențiale care la nivel punctiform pot să depășească valori de 20-30 de litri/mp și vom comsemna local și intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, ținând cont de vitezele de 50-70 km/h.
Gradul de torențialitate, după cum știm, nu permite o bună înmagazinare a apei în sol, astfel încât să putem aprecia că se va îmbunătăți, în următoarea perioadă, gradul de aprovizionare cu apă al solului, astfel încât, în condițiile în care și temperarurile rămân ridicate – și așa arată datele cel puțin până la finalul lunii iulie – este posibilă o extindere și intensificare a deficitului de apă în sol”, a explicat Elena Mateescu, în emisiunea „Agricultura la Raport„.
Potrivit șefei ANM, stresul termic se va accentua în următoarele 30 de zile, în condițiile în care temperaturile vor depăși pragul de arșiță pentru o bună parte a acestei perioade.
„În agricultură, pragul de arșiță este evaluat prin temperaturile egale sau mai mari de 32 de grade Celsius. În condițiile în care depășim condițiile de caniculă, 35-38 de grade Celsius în următoarea perioadă, cu siguranță vorbim de o accentuare a stresului termic, determinat de ceea ce înseamnă mai multe zile consecutive cu aceste temperaturi, asociate cu o insuficiență a precipitațiilor la nivel regional.
Actualizarea datelor și a acestor estimări arată la acest moment posibilitatea ca și în prima jumătate a lunii august să înregistrăm în general temperaturi peste medie și deficit de precipitații”, a mai subliniat Elena Mateescu, la AGRO TV.