Alertă meteo COD PORTOCALIU. Temperaturi la 42 de grade la umbră, dar şi ploi şi vijelii puternice

Romania fierbe la propriu in cea mai calduroasa zi din an. Temperaturile cresc chiar si pana la 42 de grade in Muntenia. Meteorologii avertizeaza ca valul de caldura si disconfortul termic vor persista si in perioada urmatoare.

02 aug. 2021, 10:35
Alertă meteo COD PORTOCALIU. Temperaturi la 42 de grade la umbră, dar şi ploi şi vijelii puternice

Valul de căldură va persista în regiunile sudice și estice, iar indicele temperatură umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 37 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade. Meteorologii au emis alertă meteo cod galben pentru opt judeţe.

Meteorologii au emis alertă meteo COD PORTOCALIU de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat pentru 2 august.

„Luni (2 august) în Muntenia, cea mai mare parte a Olteniei și a Dobrogei și în sudul Moldovei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în sudul Munteniei se vor atinge 41 de grade”, a transmis ANM.

Citeşte şi: Motivul pentru care ne topim de căldură în oraşe. Greenpeace România a găsit explicaţia

Şi dacă în sud se anunţă vreme caniculară, în zona montană, dar şi în Dobrogea se anunţă instabiltate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul 02 august, ora 10:00 – 02 august, ora 22:00, în Transilvania, nordul Munteniei și al Dobrogei și local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp”, potrivit ANM.

De asemenea, a afost emisă alertă meteo COD PORTOCALIU de vijelii puternice, grindină, averse torențiale pentru intervalul 02 august, ora 13:00 – 02 august, ora 22:00.

„În Moldova vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp.

Fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala izolat și în restul teritoriului”, a transmis ANM.

Citeşte şi: Un adolescent s-a înecat în râul Suceava pe raza localităţii Milişăuţi

Canicula şi disconfortul termic ridicat vor continua şi în următoarele trei zile.

În zilele de 3, 4, 5 august, local în sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va menține ridicat și pe arii restrânse va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade.

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ BUCUREȘTI
Luni, vremea se va menține caniculară și cu disconfort termic deosebit de accentuat (indice temperaturăumezeală ITU de peste 80 de unităţi). Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat, cu ușoare intensificări în a doua parte a zilei, când la rafală se vor atinge viteze de până la 35…40 km/h. Temperatura maximă va fi de 38…40 de grade, iar cea minimă de 20…22 de grade.

Marţi, valorile termice vor fi semnificativ mai scăzute decât în zilele precedente, dar disconfortul termic se va menţine relativ ridicat. Temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 34 de grade, iar joi (5 august) vor fi de 36…37 de grade.
Temperaturile minime vor fi cuprinse între 19 și 21 de grade. Cerul va fi variabil și trecător, mai ales în cursul serilor, vor fi condiții pentru manifestări de instabilitate atmosferică.