Alertă meteo de furtuni violente și vijelii în jumătate de țară. Ciclonul se îndreaptă spre Bucureşti

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare meteo cod galben de furtuni pentru jumătate de vest a țări. În următoarele ore vor fi ploi torențiale, intensificări ale vântului, vijelii și grindină în jumătate de țară.

24 mai 2023, 10:09
Alertă meteo de furtuni violente și vijelii în jumătate de țară. Ciclonul se îndreaptă spre Bucureşti

Alertă meteo de furtuni violente și vijelii în jumătate de țară. Meteorologii ANM au emis avertizare COD GALBEN pentru intervalul 24 mai, ora 12 – 24 mai, ora 23 de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

”În intervalul menționat în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, vestul și nordul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, intensificări ale vântului (rafale în general de 50…60 km/h), vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului”, a transmis ANM.

Citește și: PROGNOZA METEO. Oscilaţii termice, cu înnorări accentuate şi averse după-amiaza

 

Alertă meteo şi pentru BUCUREȘTI. Furtuni în Capitală după-amiază

Vremea va fi mai caldă decât în mod normal la această dată, astfel că temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza și seara când vor fi posibile averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Citește și: VIDEO viral: Un român cumpără 7 cireşe cu 5 lei din cauza preţului exorbitant

Google extinde prognoza inundaţiilor la nivel global, inclusiv în România

Dezastrele naturale sunt în creştere în ceea ce priveşte frecvenţa şi intensitatea lor din cauza schimbărilor climatice, iar inundaţiile se numără printre principalele ameninţări climatice la adresa siguranţei şi mijloacelor de subzistenţă ale oamenilor.

Google anunţă extinderea capacităţilor sale de prognozare a inundaţiilor în 80 de ţări, adăugând 60 de ţări noi din Europa, inclusiv România, Africa, regiunea Asia-Pacific şi America de Sud şi Centrală. Această extindere globală este rezultatul eforturilor Google de utilizare a inteligenţei artificiale pentru a sprijini comunităţile expuse la riscuri să rămână în siguranţă şi să se adapteze.

Datele se regăsesc în Flood Hub – centrul de prognoză a inundaţiilor, o platformă Google care afişează prognoze pentru inundaţiile fluviale, arătând când şi unde vor avea loc în diferite zone ale lumii, zone care însumează o populaţie totală de 460 de milioane de oameni. Guvernele, organizaţiile şi populaţia din aceste regiuni au astfel acces la informaţii critice cu până la şapte zile în avans pentru a se pregăti şi a se adapta la inundaţii.

Platforma include acum unele dintre regiunile cu cele mai mari procente de populaţie expuse la riscul de inundaţii, precum Ţările de Jos, Vietnam, Myanmar, Laos şi Cambodgia. De asemenea, include ţări care se confruntă cu fenomene meteorologice extreme, precum Belgia, Spania şi Germania în Europa sau Nicaragua, Honduras şi Guatemala în America Centrală.

În 2018, Google a lansat prognozele de inundaţii pentru a ajuta la combaterea daunelor catastrofale cauzate de inundaţiile anuale. Datorită progreselor în modelele sale de prognoză AI şi învăţare automată, în 2022 Google a extins prognozele de inundaţii în alte 18 ţări, un pas intermediar către expansiunea globală anunţată astăzi.

Prognozarea inundaţiilor se bazează pe tehnologia AI, care procesează diverse surse de date disponibile public, precum prognozele meteo şi imaginile de satelit. Aceasta combină apoi două modele: modelul hidrologic, care prognozează cantitatea de apă care curge în râu, şi modelul de Inundaţie, care prezice ce zone vor fi afectate şi cât de adâncă va fi apa. Începând de anul acesta, Google va trimite alerte de inundaţii în Search şi Maps, precum şi notificări Android.