Alertă meteo de vreme rea! Primul COD PORTOCALIU emis vreodată de ANM în noiembrie. Patru județe sunt vizate de ploi şi vijelii, cu tunete şi fulgere

Este alertă meteo de vreme rea în România! Administrația Națională de Meteorlogie a emis primul Cod portocaliu declarat vreodată în luna noiembrie. Patru județe sunt vizate de ploi torențiale și vijelii, însoțite de tunete și fulgere.

04 nov. 2023, 16:24
Alertă meteo de vreme rea! Primul COD PORTOCALIU emis vreodată de ANM în noiembrie. Patru județe sunt vizate de ploi şi vijelii, cu tunete şi fulgere
Alertă meteo de vreme rea! Primul COD PORTOCALIU emis vreodată de ANM în noiembrie. Patru județe sunt vizate de ploi şi vijelii, cu tunete şi fulgere

Meteorologii au emis sâmbătă avertizări Cod portocaliu de averse și vijelii pentru județele Constanța, Tulcea, Brăila și Ialomița. Etse vorba despre prima avertizare tip nowcasting emisă vreodată de Administrația Națională de Meteorologie în noiembrie.

Citește și: Prognoza meteo: Ciclonul care face ravagii în Europa se îndreaptă spre România. Cum arată vremea până de Moş Nicolae

Alertă meteo Cod portocaliu pentru patru județe din România

Vizate de Codul portocaliu sunt județele Constanța, Tulcea, Brăila, precum și localitățile Făcăeni, Mihail Kogălniceanu, Gura Ialomiței, Vlădeni, Giurgeni din județul Ialomița. În aceste zone se vor semnala vijelii puternice, cu rafale de 70-90 km/h, frecvente descărcări electrice, izolat grindină și local averse torențiale care, prin acumulare, vor depăși, 20-25 l/mp. Avertizările sunt în vigoare până la ora 16:30 în Brăila și Ialomița și 17:00 în Constanța și Tulcea.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă dimineață, o avertizare Cod galben de vreme severă. Sunt vizate Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei până la ora 23:00.

În Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin intensificări ale vântului cu rafale de 55…65 km/h, izolat vijelii puternice, cu rafale de peste 70 km/h, averse moderate cantitativ, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp și izolat vor depăși 40 l/mp.

Vremea va fi instabilă, cu posibile averse și intensificări ale vântului, sâmbătă, în Capitală, potrivit prognozei speciale emise de ANM. Vremea va fi în general instabilă, se arată în prognoza valabilă până sâmbătă la ora 23:00. Cerul va avea înnorări temporar accentuate și vor fi averse moderate cantitativ, în general de 20-30 l/mp, descărcări electrice și intensificări ale vântului, cu rafale în general de până la 55-60 km/h. Temperatura maximă va fi de 18-19 grade.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, pentru ziua de sâmbătă, și o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică în 14 de judeţe şi Bucureşti, valabilă până la ora 23:00. Judeţele aflate sub Cod galben sunt: Vaslui, Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Prahova, Dâmboviţa, Ilfov, Constanţa, Călăraşi, Gorj, Târgovişte, Bacău (parţial) şi Bucureşti.

Citește și: Prognoza meteo 5 noiembrie 2023. Continuă ploile în anumite zone ale țării. Anunțul meteorologilor