ALERTĂ METEO. Două anotimpuri în România, inversiune termică şi furtuni violente în nord, caniculă persistentă în sud. Noile HĂRŢI emise de ANM

După un început fierbinte, sfârșitul săptămânii aduce o scădere ușoară a temperaturilor, dar și averse și furtuni în mai multe regiuni. Canicula rămâne de actualitate în sud.
Filip Stan
21 iul. 2024, 10:07
ALERTĂ METEO. Două anotimpuri în România, inversiune termică şi furtuni violente în nord, caniculă persistentă în sud. Noile HĂRŢI emise de ANM

ALERTĂ METEO. Meteorologii anunţă vijelii şi grindină în cea mai mare parte a ţării duminică. Pentru duminică şi luni sunt prognozate care pot ajunge la 37 de grade în sudul Olteniei, sudul, centrul şi estul Munteniei, precum şi în Dobrogea continentală.

În timpul nopții și pe parcursul zilei de duminică, 21 iulie, aversele se vor extinde dinspre sud-vest și va ploua pe spații întinse din nordul și centrul țării și, local, în sud, vest și nord-est. Pe alocuri, cantitățile de precipitații vor depăși 40 – 50 l/mp. Și temperaturile vor scădea mai convingător, maximele încadrându-se între 25°C, în nordul țării, și 34°C în sud-est.

ANM-Avertizare-generala-T0-240721100117

Meterologii au emis o avertuzare cod galben de instabilitate atemosferică pentru intervalul 21 iulie, ora 10 – 21 iulie, ora 23.

În cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei, Munteniei şi a zonei montane, precum şi în Dobrogea continentală vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse cu caracter torenţial, intensificări ale vântului şi pe arii restrânse vijelii (rafale de 50…70 km/h), grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp”, precizează ANM.

Temperaturile apei din Marea Neagră sunt excepțional de ridicate pentru această perioadă a anului. La Constanța, temperatura apei a atins 29 de grade.

Marea Neagră este în prezent aproape la fel de caldă ca apa dintr-o cadă de baie. O temperatură de 29 de grade a fost măsurată la Constanța la sfârșitul acestei săptămâni.

În medie, în această perioadă a anului, apa mării avea aproximativ 25 – 26 de grade. Chiar și în august, temperatura apei rar depășește 28 de grade.

Citeşte şi: Prăpăd în mai multe judeţe după căldura excesivă. Furtuni cu grindină şi vijelii

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse şi în restul teritoriului.

 

Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Harghita, Covasna şi Braşov

Hidrologii au emis, duminică dimineaţa, o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Harghita, Covasna şi Braşov, valabilă până la prânz.

Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), până la orele 12:00, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de aenţie pe râurile din bazinele hidrografice: Râul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Covasna şi Braşov), Olt – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Podu Olt – amonte S.H. Feldioara (judeţul Braşov).

Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase, precizează meteorologii.

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU INTERVALUL 21.07.2024 ORA 10:00 – 23.07.2024 ORA 10:00
ZONA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI

Valorile termice se vor mai pondera, astfel că maxima va fi de 33…35 de grade; totuși, după-amiază va fi caniculă, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală urmând să se situeze în jurul pragului critic de 80 de unități. După-amiaza și seara vor fi perioade de instabilitate atmosferică, cu înnorări temporar accentuate, intensificări ale vântului cu rafale în general de 50…60 km/h, averse și descărcări electrice. Temperatura minimă va fi de 19…21
de grade, anunţă ANM

Când scăpăm de caniculă. Temperaturi scad chiar şi cu 15 grade. Meteorologii Accuweather au reactualizat prognoza

PROGNOZĂ METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 22.07.2024 ORA 10:00 – 23.07.2024 ORA 10:00
Pentru duminică şi luni, în mai multe regiuni sunt prognozate val de căldură persistent şi disconfort termic ridicat. Vremea va fi caniculară după-amiaza, cu disconfort termic ridicat. Cerul va fi variabil, dar în a doua parte a zilei și seara vor fi înnorări temporar accentuate și condiții pentru averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Temperatura maximă va fi de 34…35 de grade, iar cea minimă de 19…21 de grade. Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentele informații, în funcţie de evoluţia şiintensitatea fenomenelor meteorologice.

Canicula rămâne în sud. Indicele UV: Care sunt nivelurile periculoase şi cum ne protejăm

În sudul Olteniei, sudul, centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade și izolat de 37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale

Radiaţia ultravioletă (UV) este emisă de Soare şi pătrunde în atmosfera Pământului. Unele radiaţii UV sunt esenţiale pentru sănătatea organismului uman, iar razele soarelui ne oferă căldură şi lumină, dar echilibrul este esenţial, întrucât expunerea la razele UV poate provoca, de asemenea, leziuni periculoase ale pielii, inclusiv cancere. Experţii estimează că numărul cazurilor noi de cancere de piele va atinge un nivel record în 2024, în ciuda faptului că 90 % din cazuri pot fi complet prevenite.

Potrivit statisticilor, o treime din cancerele diagnosticate la nivel global sunt cancere de piele.Se estimează că unul din cinci americani va dezvolta cancer de piele până la vârsta de 70 de ani.

Specialiştii din Marea Britanie avertizează la rândul lor că în privinţa cazurilor de cancer de piele acestea vor atinge un nivel record anul acesta.

Cancer Research UK preconizează că în 2024 va fi diagnosticată o cifră record, de aproape 30 de mii de persoane cu melanom, în ciuda faptului că 90% din cazuri pot fi complet prevenite dacă oamenii şi-ar proteja pielea de soare şi nu ar mai folosi saloanele de bronzat.

Razele ultraviolete sunt benefice deoarece permit pielii să producă vitamina D, esenţială pentru organism. Aceasta este importantă pentru funcţionarea oaselor, a celulelor sanguine şi a sistemului imunitar.

Este UV periculoasă?

Conform clasificării IARC (International Agency for Reserch on Cancer/Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului) radiaţiile UV fac parte din grupa 1 care reprezintă toţi agenţii chimici şi fizici cu potenţial carcinogenic pentru om.

Trebuie să ne controlăm expunerea, spune prof. Dorothy Bennett, de la St George’s, Universitatea din Londra.

Dar UV este, de asemenea, periculos, deoarece fiecare expunere la UV, în special fiecare arsură solară, creşte riscul de cancer de piele.

Melanomul este un cancer de piele extrem de agresiv, in majoritatea cazurilor determinat de expunerea necontrolata la radiaţia solară. Acest cancer de piele este vindecabil in stadiu timpuriu, dar foarte agresiv in stadiu metastatic. Melanomul identificat in stadiul I are şanse mari de vindecare (98%), însă detectat în stadii avansate, poate fi fatal.

”Melanomul, cel mai periculos cancer de piele, este acum al cincilea cel mai frecvent cancer din Regatul Unit, creşterea continuă fiind atribuită expunerii la soare”, a explicat ea.

Principalele cauze implicate în apariţia melanomului sunt expunerea excesivă la radiaţiile ultraviolete (UV) indiferent de sursa lor (naturală sau artificială), istoricul familial de melanom, fototip cutanat deschis (pielea deschisă la culoare), prezenţa pe corp a unui număr crescut de nevi sau prezenţa unor nevi atipici clinic sau dermatoscopic.

Persoanele care au avut anterior cancer de piele prezintă un risc mai mare de a dezvolta din nou această boală, potrivit celor mai recente studii, raportările indicând faptul că între 2% şi 10% dintre supravieţuitorii unui melanom dezvoltă un al doilea melanom primar, iar între 30% şi 50% dintre persoanele cu un cancer de piele non-melanom (NMSC) dezvoltă un al doilea NMSC în decurs de 5 ani.

Radiaţiile UV favorizează apariţia cancerului de piele prin deteriorarea ADN-ului din celulele pielii.

De asemenea, radiaţiile UV au fost asociate cu probleme oculare, inclusiv cataracta.

Există tot mai multe dovezi că lumina UV poate reduce capacitatea organismului de a se apăra împotriva anumitor boli.

Ce este indicele UV?

Nivelurile de radiaţii UV variază pe parcursul zilei. Cele mai ridicate valori se înregistrează în perioada de patru ore din jurul ”amiezii solare”, adică atunci când soarele se află la cel mai înalt punct pe cer – de obicei de la sfârşitul dimineţii până la începutul după-amiezii.

Indicele UV (sau UVI) este o măsură standard, internaţională, a radiaţiilor ultraviolete.

Valorile încep de la zero şi pot creşte peste 10.

Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai mare potenţialul de afectare a pielii şi a ochilor – şi cu atât mai puţin timp este necesar pentru ca daunele să apară.

Care sunt diferitele niveluri de UV?

Ţările aflate în apropierea ecuatorului se pot confrunta cu niveluri UV foarte ridicate în mijlocul zilei, pe tot parcursul anului.

Nairobi din Kenya poate avea niveluri UV de peste 10 tot anul, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Majorca, în Spania, va atinge în mod normal nouă în iunie şi iulie.

Dar Insulele Falkland din Atlanticul de Sud nu depăşesc de obicei cinci în decembrie şi ianuarie (când este vară în emisfera sudică).

Când este nevoie de protecţie suplimentară?

Conform OMS, protecţia solară suplimentară este necesară atunci când nivelurile UV sunt:

  • 11+ (extrem de ridicate);
  • 8-10 (foarte ridicate);

Protecţia este necesară atunci când nivelurile sunt:

  • 6-7 (ridicate);
  • 3-5 (mediu);

Nu este necesară protecţie atunci când nivelurile sunt:

  • 1-2 (scăzute)

Conform specialiştilor din cadrul nu există nicio modalitate sigură sau sănătoasă de a ne bronza.

Dr. Bav Shergill, de la Asociaţia Britanică a Dermatologilor, spune că cel mai sigur mod pentru a obţine bronzul mult-dorit este ”din sticlă” – folosind un autobronzant.

”Când vă bronzaţi, lumina ultravioletă stimulează celulele pielii să producă pigment pentru a încerca să protejeze ADN-ul celulelor pielii – dar această protecţie este minimă – echivalentul a SP4. Nu este o protecţie prea mare – aşa că puteţi suferi arsuri foarte repede”, avertizează el.

Ne putem bronza chiar şi atunci când este înnorat şi bate vântul?

Helen Willetts de la BBC Weather spune că ”pielea se poate arde la fel de repede indiferent dacă sunt 30C sau 20C. Chiar şi în zilele înnorate, UV vor penetra în continuare norii subţiri – deci chiar dacă nu credeţi că este atât de însorit, vă puteţi arde pielea”, spune ea.

Potrivit dr. Michaela Hegglin, de la Departamentul de Meteorologie al Universităţii Reading, cantitatea de UV care ajunge la piele nu este determinată de temperatura zilnică.

Nivelurile UV într-o zi luminoasă şi cu briză de la sfârşitul lunii aprilie vor fi aproximativ aceleaşi ca într-o zi caldă şi însorită din august, spun specialiştii.

Ce se întâmplă cu îmbătrânirea pielii?

Expunerea neprotejată la razele UV joacă un rol important în îmbătrânirea pielii – descompune fibrele de colagen şi elastină din pielea sănătoasă.

Acest lucru contribuie la apariţia ridurilor şi a pliurilor care se formează prin întinderea pielii care-şi pierde din elasticitate.

De asemenea, razele soarelui usucă pielea, făcând-o aspră şi îngroşată.

Cum putem evita daunele provocate de razele UV?

Recomandările specialiştilor includ:

  • statul la umbră atunci când soarele este cel mai puternic (între orele 11:00 şi 18:00, în zilele caniculare de vară, cu temperaturi extreme);
  • evitaţi să vă ardeţi pielea;
  • purtaţi îmbrăcăminte adecvată şi ochelari de soare;
  • folosiţi cel puţin factor 30 de protecţie solară;
  • reaplicaţi crema de protecţie solară la fiecare două ore;
  • aveţi grijă sporită în cazul copiilor;

Cercetările globale arată că oamenii uită adesea părţi ale corpului atunci când îşi pun cremă de protecţie solară, avertizează dr. Shergill.

”Oamenii uită adesea să includă partea laterală a nasului de lângă ochi – unde am văzut multe cazuri de cancer de piele”, spune el.

Alte zone includ şanţul de lângă nas şi în obraz, tâmplele şi partea superioară a pieptului.

Cu titlu orientativ, adulţii ar trebui să aplice între şase şi opt linguriţe de cremă de protecţie solară dacă acoperă întregul corp.

Şi cei care au pigmentul pielii închis la culoare trebuie să-şi facă griji, avertizează specialiştii.

”Pielea poate părea mai închisă la culoare, dar nu întotdeauna se comportă astfel din punctul de vedere al protecţiei – deoarece există mai multe gene în joc decât credem noi”, spune dr. Shergill. „Am văzut, de exemplu, persoane din Asia de Sud cu cancer de piele şi am văzut persoane cu dublă moştenire cu cancer de piele.

Indiferent de culoarea pielii – riscul de afectare a ochilor şi de potenţiale efecte nocive asupra sistemului imunitar rămâne.

În România, Administraţia Naţională de Meteorologie afişează zilnic pe pagina sa indicele UV.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”