Alertă mondială: Coreea de Nord a lansat două proiectile neidentificate

Coreea de Nord a lansat luni două proiectile neidentificate, a anunţat armata sud-coreeană, la câteva săptămâni după ce Phenianul a anunţat sfârşitul moratoriului său asupra testelor de rachete balistice cu rază lungă de acţiune, informează AFP.

02 mart. 2020, 06:51
Alertă mondială: Coreea de Nord a lansat două proiectile neidentificate

Cele două proiectile au fost trase în direcţia est, deasupra mării, în regiunea Wonsan, pe coasta estică, a precizat Statul Major interarme sud-coreean într-un comunicat. „Armata supraveghează eventuale alte lansări şi este pregătită” (să acţioneze), se poate citi în comunicat.

Coreea de Nord a întreprins la sfârşitul anului trecut o serie de tiruri, dintre care ultimul în noiembrie, anunţând uneori tiruri cu rachete balistice sau teste ale „sistemului de lansare multiplu de rachete ghidate de calibru mare”. De asemenea, Coreea de Nord a testat în decembrie un motor de rachetă.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a anunţat la sfârşitul lui decembrie încheierea moratoriului său asupra testelor nucleare şi testelor de rachete balistice intercontinentale, în timpul unei reuniuni a liderilor partidului puterii din Coreea de Nord. El a ameninţat cu testarea unei „noi arme strategice”.

Peninsula Coreeană a trecut în 2018 printr-o remarcabilă detensionare, ilustrată prin întrevederile istorice dintre Kim şi preşedintele american Donald Trump. Însă negocierile asupra denuclearizării se află într-un punct mort după al doilea summit între cei doi lideri, în februarie 2019 la Hanoi.

Phenianul a lansat în trecut rachete capabile să atingă tot teritoriul continental al SUA. În mod concret, Coreea de Nord a întreprins şase teste nucleare, dintre care ultimul a fost cel al unei rachete de 16 ori mai puternice decât bomba care a devastat Hiroshima în 1945, potrivit estimărilor.