ALERTĂ mondială: NATO a detectat avioane ruseşti care pot transporta bombe nucleare

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a detectat duminică alte avioane militare ruseşti lângă frontierele sale, deasupra Mării Baltice, inclusiv aparate ce pot transporta bombe nucleare, a anunţat marţi organizaţia, potrivit AFP. 

09 dec. 2014, 15:33
ALERTĂ mondială: NATO a detectat avioane ruseşti care pot transporta bombe nucleare

„Chiar dacă majoritatea interceptărilor desfăşurate de NATO deasupra Mării Baltice sunt operaţiuni de rutină, prima interceptare efectuată duminică, a şase bombardiere strategice şi cu rază mare de acţiune, reprezintă un nivel de activitate semnificativ din partea Rusiei’, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. 

În total, 13 aparate militare ruseşti au fost reperate duminică deasupra Mării Baltice, în spaţiul aerian internaţional, însă în apropiere de frontiera Alianţei Atlanticului de Nord. Acestea au fost însoţite de avioane de vânătoare portugheze şi canadiene cu baza în ţările baltice, unde efectuează, în numele NATO, misiuni de patrulare aeriană. 

Duminică după-amiaza, acestea din urmă au detectat iniţial patru bombardiere strategice Tu-95 şi două bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22M, înainte de a le intercepta, a detaliat Oana Lungescu. Apoi au fost interceptate trei aparate de transport de pasageri şi de antrenament Tu-134 şi un avion de transport An-72, urmate, o oră mai târziu, de trei alte aparate de zbor de acelaşi tip. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat la 20 noiembrie că peste 400 de aparate militare ruseşti au fost interceptate de avioane de luptă ale NATO în acest an, ceea ce reprezintă o creştere de 50% în raport cu anul precedent. În regiunea baltică, numărul de interceptări a fost chiar de trei ori mai mare, ajungând la peste 100. 

‘Activitatea militară rusă a fost considerabilă în ultimele luni. O astfel de activitate poate fi destabilizatoare şi potenţial periculoasă în cazul în care normele internaţionale nu sunt respectate’, a atenţionat purtătoarea de cuvânt a NATO, referindu-se la faptul că aceste aparate nu-şi comunică poziţia şi nu furnizează un plan de zbor. Prin urmare, ele se pot afla pe traseul de zbor unor avioane comerciale şi ar putea provoca accidente. 

În urmă cu o săptămână, forţele militare aeriene ale Norvegiei au publicat imagini video în care se poate vedea cum un Mig rusesc taie calea unui F-16 în nordul Norvegiei. 

‘NATO rămâne vigilentă’, a mai spus Oana Lungescu, precizând totodată că ‘toate măsurile luate sunt defensive’.