Alertă nucleară. Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, deconectată de la reţeaua electrică. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc UPDATE

Centrala nucleară Zaporojie, ”total deconectată” de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria sa, anunţă agenţia nucleară ucraineană Energoatom.

25 aug. 2022, 19:32
Alertă nucleară. Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, deconectată de la reţeaua electrică. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc UPDATE

UPDATE.Alimentarea cu energie electrică a tuturor oraşelor şi cartierelor din regiunea Zaporojie a fost restabilită în urma întreruperilor anterioare, a anunţat guvernatorului regiunii Zaporojie, instalat de Rusia, relatează CNN.

 

UPDATE Centrala nucleară Zaporojie – ”Alte trei linii de comunicaţie au fost afectate anterior în timpul atacurilor teroriste ruseşti”, continuă Energoatom.

Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare este asigurată de centrala termică, conform aceleiaşi surse. ”Sunt în curs de desfăşurare operaţiuni pentru conectarea unui reactor la reţea”, a adăugat Energoatom.

Timp de mai multe săptămâni, Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de mai multe bombardamente care au vizat centrală nucleară Zaporojie, care are şase reactoare cu o capacitate totală de 6.000 de megawaţi şi este ocupată din martie de trupele ruse.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este „complet deconectată” de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi operatorul ucrainean Energoatom, informează AFP şi Reuters.

The Guardian anunţă când s-ar termina războiul din Ucraina. Cele cinci predicţii
„Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei”, a subliniat grupul de stat Energoatom pe Telegram.
De cealaltă parte, Vladimir Rogov, membru al consiliului principal al administrației militaro-civile din regiunea Zaporojie, a declarat joi că alimentarea cu energie electrică în regiune a fost restabilită.

Rusia a confirmat cu cinism atacul asupra gării din Ceapîlne: „Am ucis 200 de soldaţi”. Ucraina acuză uciderea a 25 de civili nevinovaţi, inclusiv copii
Joi, energia electrică a fost întreruptă pe teritoriul regiunilor Zaporojie și Herson din cauza unui scurtcircuit în rețea. Aceasta a fost provocată de bombardamentele de artilerie ale armatei ucrainene asupra Energodar, au anunțat rușii.

Incendiul rezultat a forțat sistemele de securitate de la centrala nucleară din Zaporojie să funcționeze, scrie Tass .

„Lucrările de reparații sunt în curs de desfășurare, ceea ce va permite includerea tuturor consumatorilor din regiune în sistemul energetic în viitorul apropiat”, a declarat administrația regională într-un comunicat.

Pericol nuclear în Europa. Rusia și Ucraina se acuză reciproc în Consiliul de Securitate al ONU

Rusia şi Ucraina şi-au pasat din nou responsabilitatea pentru punerea în pericol a centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), într-o reuniune a Consiliului de Securitate marţi seara, în timp ce secretarul general al ONU le-a cerut să înceteze orice activitate militară în perimetrul acesteia, relatează France Presse.

„Forţele armate ucrainene continuă practic zilnic să bombardeze teritoriul centralei nucleare, provocând un risc real de accident radioactiv cu consecinţe catastrofale pentru continentul european pe ansamblu”, a declarat ambasadorul rus Vasili Nebenzia, la solicitarea căruia a fost convocată această reuniune a Consiliului de Securitate.

El a cerut Occidentului „să înceteze să-şi mai acopere protejatul ucrainean”. „Avem impresia că colegii noştri trăiesc într-o realitate paralelă în care armata rusă bombardează chiar ea centrala pe care o apără”, a afirmat Nebenzia. Acesta nu a explicat însă ce caută soldaţii ruşi cu echipamente militare şi muniţii în perimetrul centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, din moment ce preşedintele rus Vladimir Putin chiar şi în ultimele sale declaraţii referitor la campania din Ucraina a susţinut că armata rusă luptă doar în Donbas, adică în estul acestui stat, nemaivorbind de faptul că prin însăşi prezenţa lor nişte trupe înarmate creează o situaţie periculoasă la o centrală nucleară, remarcă publicaţia ucraineană Glavkom.