Alertă nucleară, ruşii bombardează masiv de lângă centrala de la Zaporojie VIDEO

Atacurile trupelor rusești ar proveni din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

12 oct. 2022, 09:03

În cursul nopții, trupele rusești au lansat noi atacuri în Ucraina, inclusiv lângă centrala de la Zaporojie. Conform informațiilor publicate de Nexta, rușii au atacat civilii din orașul Nikopol, regiunea Dnepropetrovsk.

Bu doar la Zaporojie au fost atacuri. Cinci explozii au fost auzite miercuri în oraşul Herson, din sudul Ucrainei, au relatat media ruse, potrivit Reuters.

Herson, centrul administrativ al regiunii omonime, a fost unul dintre primele oraşe cucerite de forţele ruse după lansarea agresiunii împotriva Ucrainei, în 24 februarie.

Joe Biden, despre riscul ca Putin să folosească o armă nucleară: „S-ar putea sfârşi în Armaghedon”

Anterior miercuri dimineaţă, Ivan Fedorov, primarul exilat al oraşului Melitopol, din regiunea Zaporojie aflată sub controlul forţelor ruse, a scris pe Telegram că în oraş s-a produs o explozie puternică.

Agenţia de presă rusă RIA a transmis că o încărcătură a explodat în apropierea pieţei centrale din Melitopol, fără a se înregistra victime.

Reuters nu a putut verifica din alte surse aceste informaţii.

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia a declarat că peste 2.000 de oameni au rămas fără curent după ce Ucraina a bombardat o staţie de electricitate din oraşul Shebekino, aflat la graniţa cu Ucraina

Alertă aeriană în Ucraina. „Vă rugăm să rămâneţi în adăposturi”. Sirenele de război sună în toată ţara VIDEO

Rezumatul zilei: Atacuri la Zaporojie şi în alte oraşe

  • Ucraina a primit primul dintre cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T pe care Germania a promis că le va furniza.
  • Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat că promisiunile SUA legate de furnizarea unor sisteme anti-aeriene avansate nu vor face decât să extindă conflictul şi să provoace mai multă durere Ucrainei.
  • Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova nu va respinge o întâlnire între preşedintele Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden la o viitoare reuniune a G20 şi că va lua în considerare propunerea dacă va primi una.

Biden: Greşeala de calcul ar putea avea loc, nimeni nu poate fi sigur ce s-ar întâmpla şi s-ar putea sfârşi în Armaghedon”

Preşedintele american Joe Biden a declarat, marţi, la CNN, că nu crede că omologul său rus Vladimir Putin ar risca să folosească o armă nucleară. După ce a avertizat săptămâna trecută că riscul unui „Armageddon” nuclear a atins cel mai înalt nivel de la Criza rachetelor din Cuba, Joi Biden a declarat, marţi, la CNN, că nu crede că preşedintele Vladimir Putin ar face în cele din urmă acest pas.  „Nu cred că o va face”, a spus Biden când a fost întrebat dacă liderul rus va folosi o armă nucleară tactică – o perspectivă pe care oficialii americani au urmărit-o cu îngrijorare, în timp ce trupele ruseşti suferă pierderi pe câmpul de luptă. „Greşelile se fac. Iar greşeala de calcul ar putea avea loc, nimeni nu poate fi sigur ce s-ar întâmpla şi s-ar putea sfârşi în Armaghedon”, a mai afirmat preşedintele.
Biden a refuzat să dezvăluie cum ar arăta un răspuns al SUA în cazul în care Putin şi-ar pune în aplicare ameninţările nucleare, dar a precizat că Departamentul Apărării a dezvoltat în mod proactiv situaţii neprevăzute în cazul în care scenariul se va realiza.