ALERTĂ OMS. Fermierii, obligaţi să dea mai puţine antibiotice animalelor şi păsărilor

Fermierii vor fi obligaţi să le dea mai puţine antibiotice animalelor şi păsărilor. Tratamentele colective vor fi interzise.

30 mart. 2016, 07:08
ALERTĂ OMS. Fermierii, obligaţi să dea mai puţine antibiotice animalelor şi păsărilor

Autorităţile europene vor să ia aceste măsuri pentru că folosirea pe scară largă a medicamentelor în fermele de păsări şi animale a dus la creşterea rezistenţei oamenilor la antibiotice. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) atrage atenţia că rezistenţa la antibiotice ar putea face anual mai multe victime decât cancerul.

Dacă un animal se îmbolnăveşte, îl izolăm şi încercăm să folosim bune practici de creştere pentru a evita contaminarea, dar mai ales pentru a evita folosirea antibioticelor în cazul întregii turme„, a declarat Francoise Grossete, Grupul Partidului Popular European, potrivit fiisanatos.info.

În Europa s-au înregistrat 25.000 de decese cauzate de rezistenţa antimicrobiană. Este inacceptabil! OMS atrage atenţia asupra momentului când antibioticele vor fi ineficiente. Semnalele de alarmă sunt fără echivoc„, a precizat Martin Hausling, Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană.

Autorităţile din România sunt obligate să realizeze până la jumătatea anului 2017 o strategie naţională pentru reducerea antibioticelor din „meniul” animalelor.

S-au identificat situaţii în care fermierii au făcut exces de antibiotice, nu mă refer la producătorii români, ci la modul general. Sunt situaţii în care animalele slăbite beneficază de un aport substanţial de antibiotice care ulterior carnea consumată pune probleme consumatorului„, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, la un eveniment de profil.

Rezistenţa la antiomicrobiene este o realitate care nu poate fi ignorată şi trebuie luate măsuri concrete în acest sens. Este în dezbatere la nivelul UE un regulament privind produsele medicinale veterinare. Va stabili cerinţe clare pentru antibioticele de uz veterinar„, a precizat Mihaela Dumitrache, director Direcţia de Produse Medicinale Veterinare ANSVSA.

Citeşte şi Ce efecte adverse au cele mai administrate pastile