Alertă OMS: „Trebuie să ne pregătim pentru alte mutații problematice ale virusului”

OMS solicită o vaccinare mai rapidă în Europa din cauza numeroaselor tulpini ale SARS-CoV-2, care nu ar putea fi acoperite de vaccinuri.

05 feb. 2021, 15:33
Alertă OMS: „Trebuie să ne pregătim pentru alte mutații problematice ale virusului”

Alertă OMS. Europa trebuie să „se unească” pentru a-și accelera campania de vaccinare împotriva Covid-19 cu sprijinul tuturor laboratoarelor. Apelul a fost făcut vineri directorul OMS din Europa, recunoscând că este „îngrijorat” de riscul eficacității vaccinurilor, în fața noilor mutații ale virusul SARS-CoV-2, potrivit 7sur7.

„Trebuie să ne pregătim” pentru alte mutații problematice ale virusului, în special prin consolidarea în continuare a secvențierii, a mai spus Hans Kluge, directorul regional al organizației, într-un interviu acordat AFP.

În Uniunea Europeană, rata populației care a primit o primă doză abia atinge 2,5%, chiar dacă anunțarea de către mai multe laboratoare a unei creșteri a livrărilor lor a dat unele semnale de accelerare a procesului.

„Trebuie să ne unim pentru a accelera procesul de vaccinare”, a declarat directorul regional al organizației, Hans Kluge.

„De obicei companiile farmaceutice concurente trebuie să își combine eforturile pentru a crește drastic capacitatea de producție, de asta avem nevoie”, a adăugat managerul.

Alertă OMS. În ceea ce privește ipoteza conform căreia aceste vaccinuri anti-Covid, care au ajuns pe piață din decembrie, vor rămâne eficiente împotriva noilor variante ale virusului SARS-CoV-2 acesta a adăugat: „Aceasta este marea întrebare. Sunt îngrijorat”, a recunoscut Kluge.

„Este un coșmar faptul că virusul are încă stăpânire asupra oamenilor, dar nu este un virus nou, este o evoluție a unui virus care încearcă să se adapteze la gazda sa umană”, a amintit el.

Dacă situația pare astăzi mai dificilă decât atunci când au sosit primele vaccinuri, șeful OMS Europa a vrut să rămână optimist. „Sunt sincer: cred că tunelul este puțin mai lung decât am crezut în decembrie, dar va fi un an mai ușor de gestionat, decât anul trecut”, a spus acesta.

El a reiterat apelurile la solidaritate cu țările care nu își pot permite vaccinurile, sugerând ca țările bogate să accelereze împărțirea dozelor cu țările sărace după ce au atins un anumit nivel de vaccinare.

„Poate dacă țările UE realizează imunizarea cu 20% a populației lor – 20% înseamnă vârstnici, lucrători din domeniul sănătății, persoane cu comorbidități, acesta ar putea fi momentul pentru a împărti vaccinurile”, a sugerat el.

OMS consideră puţin credibilă teoria unei ”scăpări” dintr-un laborator din Wuhan în originea covid-19

Conducătorul experţilor OMS care anchetează la Wuhan cu privire la originea pandemiei covid-19, Peter Ben Embarek, pare să îndepărteze teza unei ”scăpări” a virusului dintr-un laborator din oraş – un ”scenariu excelent” de film, în opinia sa, într-un interviu acordat AFP.
Peter Ben Embarek face parte dintre cei zece cercetători ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care au sosit luna trecută în China cu scopul de a ancheta cu privire la apariţia covid-19.

Echipa a vizitat miercuri Institutul de Virusologie din Wuhan, în centrul Chinei, acuzat de către fostul preşedinte american Donald Trump de faptul că a lăsat să ”scape” virusul de la unul dintre laboratoarele sale – accidental sau nu. Acesta este cel mai controversat loc vizita până acum de către delegaţia OMS.