ALERTĂ: Ucraina acuză Rusia de agresiune armată

Trupele ucrainene amplasate în apropierea frontierei cu Rusia au fost atacate de pe teritoriul rus cu focuri de artilerie, a declarat marţi şeful Consiliului de Securitate al Ucrainei, Andrei Parubi, care a acuzat Moscova de agresiune, transmite agenţia EFE.

22 iul. 2014, 13:19
ALERTĂ: Ucraina acuză Rusia de agresiune armată

‘Trupele noastre au fost atacate cu artileria de pe teritoriul rus. (…) Astăzi putem spune că Putin nu se opreşte. Rusia continuă să furnizeze arme insurgenţilor şi să trimită mercenari’ în estul Ucrainei, a indicat Parubi. 

Oficialul de la Kiev a susţinut că numai în ultimele 24 de ore asupra postului ucrainean de frontieră Luganskaia (din provincia separatistă Lugansk) s-au efectuat de pe teritoriul rus 40 de trageri cu obuze de mortier, dar şi cu lansatoare multiple de rachete ‘Grad’. El a adăugat că astfel de atacuri au fost lansate de pe teritoriul rus şi asupra unui post al Gărzii Naţionale ucrainene din apropierea localităţii Novoazovsk, situată pe malul Mării Azov, într-o zonă controlată de armata ucraineană şi departe de zonele unde se desfăşoară luptele cu insurgenţii proruşi.

‘Succesele vizibile ale operaţiunilor noastre din ultimele săptămâni au determinat Rusia şi combatanţii ei să-şi schimbe tactica (…) Astfel, Rusia a început să furnizeze separatiştilor tot mai multe blindate grele şi piese de artilerie, inclusiv lansatoare multiple de rachete’, a continuat Parubi, referindu-se şi la transferul către separatişti al unor sisteme antiaeriene, cum ar fi fost cel cu care a fost doborât joi Boeingul malaezian.

El a mai spus că rebelii trag şi asupra teritoriului rus, pentru ca aceste atacuri să fie puse pe seama trupelor ucrainene, iar trupele ruse de la graniţă ripostează în consecinţă cu proiectile lansate împotriva poziţiilor armatei ucrainene. De asemenea, sub acest foc de acoperire, coloane de blindate încearcă să pătrundă în Ucraina de pe teritoriul rus.

Oficialul ucrainean a avertizat că în prezent peste 40.000 de soldaţi ruşi şi circa 500 de vehicule blindate ale armatei ruse, dintre care 150 sunt tancuri, se află în apropierea graniţei.