Alerte meteo COD PORTOCALIU şi GALBEN de furtuni în mai multe judeţe şi în Bucureşti. Nu scăpăm nici de caniculă

Ploile se extind în România. Meteorologii ANM au actualizat alertele COD PORTOCALIU şi galben de instabilitate atmosferică. ANM anunţă cantități de apă însemnate în special în zonele montane, dar şi în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Drobogei.

28 iul. 2022, 10:22
Alerte meteo COD PORTOCALIU şi GALBEN de furtuni în mai multe judeţe şi în Bucureşti. Nu scăpăm nici de caniculă

Meteorologii au emis o AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 28 iulie, ora 10:00 – 29 iulie, ora 06:00 de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat, în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Drobogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Local cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp.

De asemenea, a fost emis COD PORTOCALIU pentru perioada 28 iulie, ora 14:00 – 28 iulie, ora 23:00 când se aşteaptă cantități de apă însemnate şi instabilitate atmosferică accentuată în Carpații Meridionali și de Curbură.
Vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp.

Citeşte şi: Climatologul Roxana Bojariu: „Seceta de anul acesta este abia începutul”

 

Nu scăpăm nici de caniculă. În zilele de 28 şi 29 iulie va fi în vigoare o ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN de val de căldură, disconfort termic ridicat.

„În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul și local în sudul țării. Disconfortul termic va fi
ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, îndeosebi în după-amiaza
zilei de vineri (29 iulie). În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade.

Sâmbătă (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în majoritatea regiunilor, local va fi caniculă, iar din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului”, a transmis ANM.

Citeşte şi: Elena Mateescu anunţă fenomene extreme în zilele următoare: Nopţi tropicale şi furtuni violente

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Valul de căldură va persista, iar cu precădere în după-amiaza zilei de vineri (29 iulie) disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură – umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Îndeosebi în după-amiaza și seara zilei de joi (28 iulie), vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului). Temperaturile maxime vor fi de 32…34 de grade, iar temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 20 de grade.