Alex Găvan a abandonat căutarea a doi alpinişti înghiţiţi de avalanşă în Nanga Parbat. Mărturiile românului

Alpinistul român Alex Găvan, cel care a condus echipa de căutare și salvare a doi alpiniști care au încercat să cucerească "Muntele ucigaș" din Pakistan, abandonându-și pentru aceasta propria misiune, a povestit în premieră pentru Reuters că a discutat cu aceștia cu doar o zi înainte ca ei să fie dați dispăruți, posibil înghițiți de o avalanșă.

10 iul. 2017, 10:52
Alex Găvan a abandonat căutarea a doi alpinişti înghiţiţi de avalanşă în Nanga Parbat. Mărturiile românului

Românul a plâns necontrolat după ce un elicopter l-a adus înapoi la o tabără de bază din Himalaya, la 28 iunie, sigur că o avalanșă i-a ucis pe cei doi bărbați pe care îi căuta, aflați în expediție de cucerire a „Muntelui ucigaș” din Pakistan.

Alex Găvan, aflat la rândul său în misiune de escaladare a celebrului vârf, al nouălea ca înălțime de pe Terra, își abandonase misiunea cu o săptămână înainte pentru a conduce echipa pornită în căutarea lui Alberto Zerain din Spania și a lui Mariano Galvan din Argentina.

Vorbind pentru prima dată pentru Reuters despre căutările disperate ale celor doi alpiniști, Găvan a declarat că a avut ocazia să discute cu cei doi printr-o legătură telefonică prin satelit cu doar o zi înainte ca ei să fie declarați dispăruți. Începând de la 24 iunie ei nu au mai răspuns la apeluri. Cei doi alpiniști experimentați au optat pentru un traseu dificil pentru escaladarea Nanga Parbat (8.126 metri), alegând să treacă prin creasta Mazeno, de 13 km, care a mai fost parcursă cu succes doar o dată până în prezent.

Eforturile de salvare a lor au fost abandonate după un ultim zbor cu elicopterul deasupra crestei, efectuat la 1 iulie. Fotografiile realizate cu această ocazie sugerează că o avalanșă se produsese în acea regiune în ultimele opt zile.

Exact în locul în care se vedeau urmele avalanșei fusese stabilită ultima lor localizare prin GPS„, a declarat Găvan pentru sursa citată. „În fotografii se pot vedea urmele alpiniștilor… se întrerup brusc la linia de fractură a avalanșei și nu mai apar nicăieri după aceasta„, a spus românul.

Pakistan reprezintă o atracție foarte căutată de alpiniști acesta rivalizând cu Nepal din punct de vedere al vârfurilor de peste 7.000 de metri altitudine. Aici se află cinci dintre cele 14 cele mai înalte vârfuri de peste 8.000 de metri, printre care se numără al doilea cel mai înalt munte din lume, K2 (8,611 metri), după Everest (8.848 metri).

Decesele survenite în timpul misiunilor de escaladare sunt frecvente în Pakistan. De asemenea, alpiniștii se confruntă în Pakistan și cu alte pericole. În 2012, atacatori islamiști înarmați, îmbrăcați în uniforme de poliție, au deschis focul într-o tabără de bază din Nanga Parbat, aflată la 4.200 metri, ucigând zece cățărători străini și un ghid local.

Galvan și Zerain erau amândoi împătimiți ai alpinismului. Spaniolul făcea parte dintr-un club de alpiniști de elită care escaladaseră atât Everest cât și K2. Galvan a urcat pe Everest în 2012, însă nu a reușit să încheie o misiune de escaladare a K2 fără rezerve de oxigen, oprindu-se la 7.300 de metri.

Potrivit lui Găvan, căutările lui Zerain și Galvan au fost întârziate cu o zi deoarece aceștia nu aveau asigurare și a fost necesară căutarea unei soluții colaterale pentru operațiunea de salvare.

Alpinistul român a scris în raportul întocmit după eșuarea misiunii de salvare că fotografiile făcute în timpul celei de-a doua căutări efectuate cu elicopterul, la 1 iulie, reprezintă o dovadă concludentă potrivit căreia cei doi bărbați și-au pierdut viața într-o avalanșă. „Am căutat în jos pe creastă, am căutat în văi, am căutat peste tot, am verificat de trei ori„, a spus el.

O echipă formată din opt membri, din partea companiei de alpinism din Pakistan Karakorum Expeditions a început vineri o operațiune terestră de căutare în ciuda dovezilor prezentate de Găvan. „Echipa va căuta pe creasta Ridge din Nanga unde alpiniștii dați dispăruți se crede că ar fi fost îngropați de o avalanșă„, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Mehboob Ali. Potrivit lui Găvan, această operațiune este una „iresponsabilă” deoarece „nu face decât să pună în pericol și mai multe vieți„.