Alex Pop s-a întors în ţară după 21 de ani în Italia: „Eram realizat, dar inima mea era în România”

După 21 de ani petrecuți în Italia, Alex Pop a decis să se întoarcă în România, în localitatea Borșa, împreună cu soția și cei trei copii ai lor.
Filip Stan
27 apr. 2023, 13:47
Alex Pop s-a întors în ţară după 21 de ani în Italia:

Deși nu a avut o viață ușoară în Italia, Alex Pop a reușit să-și construiască o existență decentă, dar dorul de țară a fost mai puternic.

Acum, Alex spune că nu regretă deloc decizia de a se întoarce în Maramureș, pe plaiurile sale natale. „Eram realizat, dar inima mea era în România”, a mărturisit el într-un interviu pentru eZiarul tău.

În anii ’90, Italia era visul de aur al multor români, inclusiv al celor din Borșa. Povestea lui Alex Pop începe în 1999, când a plecat în Italia pentru a asigura un trai mai bun familiei sale. În Peninsulă a lucrat într-o fabrică de biciclete, iar soția sa l-a urmat după un an. Cu timpul, familia s-a mărit celor doi români s-a mărit, au apărut copiii, iar Alex și soția sa au muncit din greu pentru a-i crește într-o țară străină.

ANAF vrea să impoziteze banii trimişi de românii din diaspora. Cum se stabileşte cine sunt românii „bogaţi”
„Din Borșa, Italia se vedea ca o bilă de aur. Pentru că o vedeam prin prisma celor plecați acolo de pe la începutul anilor ’90 și care se întorceau acasă cu mașini și bani. Când am ajuns acolo mi-am dat seama că nu e chiar așa. Că nici măcar în Italia câinii nu umblă cu colaci în coadă. Primul loc în care am stat eram opt persoane în circa 40 de metri pătrați. Apoi m-am mutat și eram cam 20 de persoane în circa 45 de metri pătrați. Stăteam grămadă. Dar eu mă simțeam norocos: aveam unde dormi sub un acoperiș, nu sub un pod. A dat Dumnezeu că am găsit rapid de lucru, într-o fabrică de biciclete. Am lucrat 19 ani acolo. Când am ajuns eu, fabricau circa 500 de biciclete pe an. Când am plecat, făceau 15.000. Practic am crescut împreună. În 2000, soția mea a lăsat copilul de 7 luni acasă și a venit și ea în Italia. A lucrat și ea alături de mine la biciclete timp de 16 ani”

Deși nu le lipsea nimic și erau perfect integrați, Alex a simțit mereu că nu se simte acasă în Italia.

Pandemia de COVID-19 a fost momentul în care el și soția sa au decis să se întoarcă în România. În 2020, au revenit în Borșa, iar Alex a deschis o afacere specializată pe cafea, aducând astfel un strop de Italia în localitatea natală.

„Ideea de a mă întoarce acasă o aveam de prin 2010. Voiam ba să fac agroturism, ba să am seră de flori. Orice numai să mă întorc acasă. La o cină cu oficialități italiene din zonă, prefectul de Veneto mi-a spus ”Tu ești mai integrat decât 90% dintre italieni!” Făceam cu familia multe acțiuni de voluntariat. Eram tot timpul prezent în mijlocul italienilor. Mă ocupam de comunitatea română din Veneto. Aveam un apartament al nostru. Eram realizat, dar inima mea era în România. Eram integrat, dar nu mă simțeam acasă. Cum spun bătrânii, îmi lipsea uneori și să merg desculț în curte la mine. Asta simțeam eu. Dar nu doar eu. Românii când se întâlnesc în Italia înainte de sărbători se întreabă ”Mergi acasă?”. Nu întreabă niciunul ”Mergi în România?” Asta ce vă spune? Unde e acasă?”

Ministerul Muncii promite românilor din diaspora „salarii ca afară”. Se acordă prime colosale la revenirea în ţară
– 21 de ani din viață am trăit în Italia. Normal că îmi lipsește. Îmi lipsesc prietenii de acolo. Îmi lipsește Loria, satul în care am trăit. Îmi lipsesc unele mâncăruri. Serviciile medicale sunt singurele după care îmi pare cu adevărat rău. Dar nu sunt atâtea lucruri de care mi-e dor din Italia cât sunt multe cele care mă bucură că sunt acasă. Nu am regretat nicio clipă că m-am întors în România. Poate mâine nu îmi mai merge afacerea și trebuie să mă duc înapoi în Italia. M-aș duce sezonier, dar nu să trăiesc acolo. Pentru că indiferent cât de mult ajungi să câștigi nu merită sacrificiul!

Românii care se întorc în țară după 20 de ani de muncă în străinătate: „Am găsit căsuța visurilor”

Aproximativ 3,7 milioane de români locuiau în străinătate, potrivit datelor Institutului Național de Statistică din România din 2020. Cu toate acestea, nu există un număr exact sau oficial al celor care muncesc în străinătate, deoarece mulți dintre aceștia nu sunt înregistrați și nu sunt incluși în statisticile oficiale. Estimările neoficiale variază între 3 și 5 milioane de români care lucrează în străinătate.

În ultimii ani, s-a observat o tendință de întoarcere a unui număr semnificativ de români care lucrau în străinătate, mai ales în domenii precum IT, servicii sau antreprenoriat.

Unii dintre cei care se mută înapoi în România își împărtășesc experiența în mediul online. Este cazul unei românce care a cumpărat la țară casa visurilor și se întoarce după 20 de ani de muncă în străinătate, după cum a scris pe Facebook.

„Ne vom muta la țară. Brașoveancă de loc, și în Belgia de 20 de ani, am găsit căsuța visurilor în Caraci, Baia de Cris. În curând vom reveni de tot”, a scris femeia pe grupul Mutat la țară- viața fără ceas.

„Nu e ușor sa te adaptezi din nou, după atâta timp”

Postarea a lansat o dezbatere pe tema revenirii în țară, iar părerile sunt împărțite.

„Am citit multele comentarii cu multe eșecuri pe de-o parte și multe speranțe, pe de altă parte.

Dar am o întrebare acolo unde dumneavoastră ați muncit era o democrație și niște reguli bine definite, aici cine să facă schimbări dacă tot tineretul a plecat să muncească din greu afară? Aveți așteptări de la ceva de care ați fugit?”

„Nu mai avem așteptări. Avem încredere în experiența noastră și ceea ce vrem pentru noi. Ne adaptăm”, a răspuns autoarea postării.

„Și eu m-am întors după 15 ani, din Franța. Cu multe vise, foarte entuziasmată, cu multă muncă depusă și cu toate economiile de o viață băgate într-o casă. Bani pe care îi voi recupera cu greu sau chiar deloc. Regret amarnic. De aș da timpul înapoi, nu aș mai veni.

Foarte greu cu locul de muncă, aștepți să se afișeze post, dai examen și pierzi cu câteva procente. Și o iei de la capăt. Am încercat să lucrez și altceva, aș fi câștigat minimul pe economie, nici facturile de acasă nu le acopăr, din contră, vin cu bani de acasă ca să plătesc motorina pe naveta.

Eram conștientă că salariile nu sunt aceleași în România, eram încrezătoare că având meseria mea, și o experiență de 13 de ani în domeniul meu (asistent medical) voi reuși, însă realitatea e foarte diferită și grea. În privat, te plătesc puțin peste minimul pe economie și nu îți ajunge să plătești facturile: gaz, electricitate, apă, abonament telefon, impozite, salubritate, motorină, asigurări la mașină, nu mai vorbesc de sănătate, totul se plătește și ești chiar șocat să auzi/ să vezi cum se poartă cu tine, nu va mai spun de mâncare, nu e ușor să te adaptezi din nou, după atâta timp.

M-am gândit și la alte soluții să o dau înainte dar nu prea sunt, din păcate.

Nu găsești nici un sprijin din partea autorităților, comunității.

Singura soluție e să îmi iau iar drumul pribegiei, că în țara mea nu e loc de un om supracalificat ca și mine, nu dau doi bani pe mine, mi s-a spus chiar într-o instituție că „posibil să fi fost nr 1 în Franța, aici sunteți zero barat”.

Eu vă doresc succes și să vă ajute bunul Dumnezeu.”

„Este greu să fii român în România. Este mai ușor să fii român în străinătate. Bizar, nu-i așa!”

„România este o bătaie de joc!”

„Îmi pare tare rău să aud asta și să îmi confirmați exact ce mi-e mai frică. Sunt de 8 ani în Germania și mă mai gândesc cum ar fi să mă mut înapoi în țară, și exact ce spuneți Dvs. îmi vine în minte și mi se face frică și mă răzgândesc, dar peste tot în lume e greu, aici că sunt printre străini, am salariu bun, dar costurile sunt și ele mari, iar în țară nu știu dacă și cum m-aș descurca nedeținând nimic (nu casă, nu apartament, nu teren, nimic). Dumnezeu știe ce și cum va fi. Vă doresc numai bine, multă putere și sănătate!”

„Și eu 10 ani în Franța și de 5 mă chinui la propriu din răsputeri să am eu și familia o viața decentă, cu studii în plus făcute de când am revenit, cu muncă în agricultură, cu un job într-o multinațională, soțul job + stupina și multe altele și abia reușim să acoperim facturile și viața de zi cu zi cu întreținerea casei. România este o bătaie de joc! Încerc să mai rezist pentru mama mea care este în vârstă, însă cred că în momentul în care o să plec din nou, nici nu vreau să mai aud de România! Mare dreptate aveți cu pile și relații.

Nici o șansa dacă ești corect și nu ai pile.

De un weekend undeva sau vacanțe nici nu are sens să discutăm!”

„În America de 19 ani, astăzi ne urcăm în avion”

„Felicitări pentru curaj și asumare!!! În curând voi face același lucru, plecând definitiv din Irlanda. Iarba verde de acasă, să ne rătăcim prin lume, nu ne lasă.”

„Noi Italia de 20 ani, anul ăsta ne mutăm în România.”

„Noi în America de 19 ani, astăzi ne urcăm în avion. Să ne vedem acasă.”

„Și eu m-am mutat în casa părintească de la țară, la poalele Vladesei. E leagănul copilăriei mele și ne simțim foarte bine. Am fost învățătoare 43 de ani în Timișoara.”

„Am cheltuit toate economiile pe casa cumpărată și renovată, acum regretăm”

„Să fie într-un ceas bun! Noi (pensionari fiind) și deținând o casă cu toate condițiile și la marginea unui mare oraș, cred că vom lua calea străinătății, pentru a fi alături de copii. Nu mai avem pe nimeni aici! Singurul regret este acela că am investit prea mult în casă și nu vom mai putea recupera investiția. Nu plecăm în necunoscut! De patru ani facem iernile acolo! Știm și limba! Vom avea și acolo casa noastră, nu o să stăm pe capul copiilor! Ce ciudată este viața!”

„Mă bucur, dar va fi greu! Și eu sunt brașoveancă, tot la bloc și de 20, ne-am mutat într-o comună lângă Brașov, unde avem o căsuța cu mult teren. Nici azi nu m-am adaptat. Îmi lipsește agitația orașului.

Cred că liniștea e ok după o anumită vârstă.”

„Noi am revenit în România după 10 ani de Suedia. Suntem deja de doi ani acasă și nu regret nici o secundă.”

„Și noi ne-am repatriat după 20 ani de Irlanda.”

„Și noi am revenit după 21 ani de Italia.

Nu regret nici o clipă, copiii sunt fericiți și noi la fel. Putem fi alături de cei care au mai rămas.

Ne-am integrat greu dar ne-am dorit atât de mult și am reușit, zic eu.

Important este să știm cu adevărat ceea ce ne aduce acea mulțumire sufletească, chiar dacă material nu reușim.”

„Și noi ne-am mutat definitiv acum un an, după 24 ani de Italia. Raiul pe pământ în țărișoara noastră dragă!”

„Mai bine stați unde sunteți. Și noi am revenit în țară după 20 de ani de străinătate cu vise, am cheltuit toate economiile pe casa cumpărată și renovată, acum regretăm amarnic, cu salariul de aici nu ne descurcăm, soțul deja o reluat drumul străinătății, să nu mai discutăm de mentalitate.”

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde turiștii sunt răsplătiți dacă sunt respectuoși cu mediul. Ce avantaje au cei care ajung aici
Capital.ro
Ne-a părăsit cea mai mare actriță. A fost un simbol. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Nu va fi uitată
Playtech.ro
VIDEO: Orașul în care aproape toți locuitorii sunt veri. Boala misterioasă care i-a unit și i-a pus în alertă cercetătorii
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
De ce se strică, de fapt, ciorba în frigider. N-ai fi bănuit
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Soția lui Ionel Ganea rupe tăcerea! Cine este, de fapt, vinovat pentru accidentul care i-a adus fiul în stare gravă: „S-a întâmplat nenorocirea”
MediaFlux
Tăieri de pensii în 2025. Pensionarii cu grupe de muncă, cei mai afectați
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve