Alexander Nanau, la acceptarea premiului LUX Audience Award pentru filmul Colectiv: „La 5 ani de la tragedie justiţia nu a făcut dreptate”

Premiul Publicului LUX 2021 a fost câştigat de filmul ''colectiv'', regizat de Alexander Nanau, potrivit anunţului făcut de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, în sesiunea plenară a legislativului european de la Strasbourg.

10 iun. 2021, 15:17
Alexander Nanau, la acceptarea premiului LUX Audience Award pentru filmul Colectiv: „La 5 ani de la tragedie justiţia nu a făcut dreptate”

„Colectiv”, producția românească regizată de Alexander Nanau, a câștigat premiul de cinema al audienței europene, premiul Lux Audience Award, care se acordă în fiecare an filmului care arată cel mai bine ce înseamnă să fii european, cum îl descriu organizatorii. Documentarul a câștigat și votul publicului european, dar și pe cel al europarlamentarilor.

”După perioada pe care tocmai am parcurs-o, oamenii simt o nevoie crescândă şi presantă să se reunească, nu doar în spaţii de dezbatere, dar şi în alte spaţii precum cinematografele. Cultura şi filmul sunt expresii ale vitalităţii noastre creative şi economice, dar mai ales ale vitalităţii democratice a societăţilor noastre”, a spus David Sassoli cu prilejul prezentării trofeului, conform Agerpres.

La acceptarea premiului, Alexander Nanau a adus un omagiu victimelor şi familiilor implicate în tragedia de la clubul Colectiv, precum şi presei independente care a investigat acest caz.

Alexander Nanau: „Societăţile nu evoluează, dacă nu avem cultură, educaţie şi o presă independentă”

”Vrem să luptăm cu corupţia şi vrem o presă liberă în Europa. Societăţile nu evoluează dacă nu avem cultură, educaţie şi presă independentă. Este datoria dumneavoastră să susţineţi cetăţenii, să reglementaţi investiţiile în cultură şi educaţie şi să protejaţi jurnalismul.

Este, în special, un premiu pentru victime și pentru familiile lor, cărora la cinci ani de la tragedie justiția din România încă nu le-a făcut dreptate. Nu au primit despăgubiri și nimeni nu a fost condamnat definitiv. Nu se întâmplă în Belarus, se întâmplă în România.

Acesta este, de asemenea, un premiu pentru curajul cetățenilor care au ieșit, au spus adevărul și au schimbat societatea românească în 2016. Avem nevoie de oameni curajoși și de jurnaliști care să fie lăsați să-și facă meseria. Chiar și în democrații precum România, avem din nou sentimentul că aleșilor și autorităților nu le place să audă adevărul despre ceea ce fac.”, a spus regizorul potrivit comunicatului publicat pe pagina Parlamentului European.

Citeşte şi: Ioniţă de la Clejani, apel disperat. Cere ajutor pentru Fulgy: „Vă rog să nu daţi cu piatra”