Alexandr Dughin cere unirea României cu Rep. Moldova: „Rusia trebuie să se străduiască să o înfăptuiască!”

Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, a emis o teorie surprinzătoare. După mai bine de 30 de ani în care România a fost pro-vest, acum Rusia ar vrea să atragă România de partea sa prin oferirea de sprijin în unificarea țării noastre cu Republica Moldova, teritoriul furat de ruși în 1945. 

30 aug. 2022, 19:54
Alexandr Dughin cere unirea României cu Rep. Moldova: „Rusia trebuie să se străduiască să o înfăptuiască!”

Alexandr Dughin, filozoful de încredere al lui Putin, susține că „Uniunea Europeană se poate baza pe suveranitate numai într-o lume multipolară” și implicit, „România, ca parte a acesteia, va beneficia de suveranitate”.

Cel mai important argument al lui Dughin pentru ca ca parteneriatul cu Rusia să devină mult mai agreabil în rândul românilor reprezintă sprijinul pe care Moscova l-ar putea acorda României și Republica Moldova pentru înfăptuirea reunirii.

„Moscova trebuie să se străduiască să înfăptuiască această unificare potrivit intereselor sale, pentru a include acest spaţiu în zona unde deţine controlul strategic nemijlocit”, a declarat Dughin.

Pentru autorul rus, cultura României urmează „modelul tipic ortodox care unește direct aceste pământuri cu Eurasia” și „singurul obstacol” pe care e în stare să-l vadă ar fi „apropierea geopolitică de regiunile catolice”.

În opinia lui Dughin, reunirea trebuie să cuprindă și teritoriul separatist pro-rus, Transnistria. Totul, „în perspectiva prăbușirii probabile a Ucrainei și separării ei în două părți de est și de vest, care se va petrece mai devreme sau mai târziu”.

În opinia lui Dughin, zona Ucrainei, Moldovei, României, până în Serbia ar trebui „să se transforme într-o regiune strategică și culturală unitară – de fapt într-o singură ţară” și de aceea, „Moscova trebuie să fie iniţiatoarea integrării moldo-române – pusă, de la bun început, sub semnul ortodox și eurasiatic”.

 

Majoritatea românilor vor ca Basarabia să revină României

 

Alexandr Dughin are mulți admiratori în România, susține Adevărul. Printre cei care s-au exprimat fără menajamente în acest sens se numără Adrian Năstase, Adrian Severin și Dan Puric, mai precizează sursa citată.

75% dintre români vor unirea cu Republica Moldova, potrivit unui sondaj INSCOP, realizat în ianuarie 2022. În schimb, doar 30% dintre moldoveni sunt categoric pro-unire, din cauza populației rusofile.

În ultimii 32 de ani, liderii politici din România și Republica Moldova au fost foarte timizi în atingerea subiectului reunirii. Singurii politicieni proeminenți care au susținut categoric acest scenariu au fost Corneliu Vadim Tudor, Traian Băsescu și George Simion. Totodată, cei doi din urmă au aruncat de-a lungul timpului numeroase săgeți dure împotriva Rusiei.