Alexandru Arşinel, transplant de rinichi în ziua în care s-a înscris pe lista de aşteptare. Pintea: Nu-i o situaţie normală, nici legal

Actorul Alexandru Arșinel a fost supus unui transplant de rinichi în anul 2013, la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, condus la acea vreme de medicul Mihai Lucan, în aceeași zi în care s-a înscris pe lista de așteptare, în Registrul Național de Transplant. Informația a fost făcută publică de deputatul USR, Emanuel Ungureanu. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că "nu este o situație normală, nici legală". "Există o anchetă pe acest caz și sper să iasă adevărul de iveală", a mai spus Sorina Pintea.

11 iun. 2019, 08:06

Alexandru Arșinel a primit codul CUIANT (codul de înregistrare în Registrul Național de Transplant) pe data de 28 august 2013, iar în aceeași zi a făcut transplant de rinichi, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, denunțătorul medicului Mihai Lucan la DIICOT, pentru Hotnews.ro.

„Agenţia Naţională de Transplant nu a avut niciun control asupra activităţii de transplant ani de zile. A fost o înregistrare care a apărut în spaţiul public, dată de către jurnalistul Andrei Ciurcanu de la Rise Project, în care se aude vocea fostului şef al Agenţiei de Transplant, Radu Deac, care vorbeşte cu cineva despre mafia profesorilor: cuvintele din gura şefului Agenţiei, care spune că transplantul este controlat – atenţie, din gura lui iese, nu din gura mea – spune că transplantul este controlat de mafia profesorilor. DIICOT nu ştiu să fi arestat pe cineva, nu ştiu să fi făcut ceva concret. Se ştie foarte bine cine sunt aceşti profesori. Unul dintre ei s-a simţit jignit, m-a dat în judecată pentru că am spus că este parte din această mafie. Eu m-am dus pentru prima dată la DIICOT în 2009-2010, apoi am mai fost în 2013 cu cazul Arşinel”, a afirmat Emanuel Ungureanu, pentru sursa citată.

„În 2013, când conduceam Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Delia Grădinaru”, de care mă ocup şi acum, şi am făcut plângere penală împotriva Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj şi împotriva lui Mihai Lucan şi a Agenţiei de Transplant, nu ştiam că Arşinel nu a stat pe lista de aşteptare nici măcar o singură zi. El a primit codul CUIANT în aceeaşi zi. În mod flagrant s-a încălcat legea pentru ca un VIP, pentru ca o persoană care putea să aducă publicitate profesorului Lucan, să primească un rinichi peste rând”, a mai spus Ungureanu. 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, referitor la cazul Alexandru Arşinel, că „nu este o situație normală, nici legală”.

„Eu nu aș dori să combat ceea ce prezentați. Pot să vă spun că în momentul în care nu există criterii clare de alocare a organelor, se întâmplă aceste lucruri. Chiar în aceste momente sunt într-o ședință cu Consiliul Știițific al Transplantului pentru a stabilii criterii ca să nu exista dubii cu privire la modul de alocare a organelor. Dacă s-a întâmplat asta în 2013 este trist și grav, există o anchetă pe acest caz și sper să iasă adevărul de iveală. Este 2013 și nu aș vrea că comentez, categoric nu este o situație normală și legală”, a declarat Sorina Pintea, într-o intervenţie telefonică, la România TV.