Alexandru Rafila: „5% dintre persoanele care se infectează cu coronavirus fac forme grave, care ajung la terapie intensivă”

Alexandru Rafila s-a referit luni seara la posibilitatea creşterii cazurilor de pacienţi infectaţi cu coronavirus aflaţi la terapie intensivă, în contextul numărului constant de îmbolnăviri noi anunţat zilnic în România.

03 aug. 2020, 17:44
Alexandru Rafila: „5% dintre persoanele care se infectează cu coronavirus fac forme grave, care ajung la terapie intensivă”

Observăm o creştere. 5% dintre persoanele care se infectează fac forme grave ale bolii care necesită ATI. Există un decalaj între creşterea numărului de cazuri şi cel al numărului de persoane internate la terapie intensivă dar şi în ceea ce priveşte mortalitatea de circa 2-3 săptămâni. Pentru că, practic, o persoană care se îmbolnăveşte nu intră de a doua zi la ATI, după o evoluţie de 7-10 zile ajunge în secţia de terapie intensivă. De asemenea, mortalitatea crescută apare după un interval mai mare de timp de la creşterea cifrelor.

Citeşte şi Nelu Tătaru, despre purtarea obligatorie a măştii: Nu vrem să devenim un stat poliţienesc. Sunt reguli care trebuie respectate de toţi

Deci ne aşteptăm în perioada următoare, în următoarele săptămâni să avem o creştere mai rapidă a numărului de cazuri atât la terapie intensivă, cât şi o creştere mai rapidă a mortalităţii. Repet, nu vreau să speriem pe nimeni, dar oamenii trebuie să fie informaţi. Sper să avem şi ocazia să dăm şi informaţii care să încurajeze lumea că ne apropiem de sfârşitul perioadei dificile„, a declarat, luni seara, la Digi24, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.