Alexandru Rafila a făcut anunţul! Când ar putea veni al treilea val al pandemiei de coronavirus în România

Reprezentantul României la OMS atrage atenţia că nu putem face standarde americane într-un spital cu dotări de anii 70 pe timpul crizei sanitare.

17 nov. 2020, 08:51
Alexandru Rafila a făcut anunţul! Când ar putea veni al treilea val al pandemiei de coronavirus în România

Alexandru Rafila susţine totodată că numărul de cazuri de coronavirus ar putea să scadă în urma unor măsuri restrictive, dar să crească din nou în februarie, dacă România nu reușește să vaccineze o parte suficientă a populației. Acesta a dat exemplul Japoniei, care se confruntă deja cu al treilea val al pandemiei.

Alexandru Rafila a făcut anunţul: Ce se va întâmpla cu criza sanitară în România

„Noi acum ne găsim, ca să fiu și eu în trendul vremurilor, în valul 2, am văzut că sunt țări, ca Japonia, unde apare al treilea val epidemic. Există decalaje între țări, probabil că până la sfârșitul anului să se oprească creșterea, nu știu să vă spun cifre în momentul de față, nu vreau să fac speculații. Este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte, care va duce la scăderea cazurilor, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, să asitam la o nouă creștere începând cu luna februarie.

Va fi o viteză diferită. Țările vor merge cu o viteză diferită din două motive, capacitatea de organizare a campaniilor de vaccinare și modul cum va fi comunicat populației acest lucru. Noi, de exemplu, ne găsim acum într-o situație ciudată, pe repede înainte s-a transmis de către Ministerul Sănătății un document DSP-urilor prin care toate instituțiile medicale, în loc să fie întrebate câți oameni aveți angajați în sectorul sanitar, au fost întrebate cine dorește să se vaccineze.”, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi 24.

Ce se va întâmpla de Sărbători în România. Reprezentantul României la OMS: Comportament temperat!

„Rămâne de văzut dacă măsurile luate de autorități după alegeri vor fi foarte stricte, mă refer la cele legate de funcționarea economiei și atunci probabil se va ajunge și la o scădere a numărului de cazuri, rămâne să vedem ce fel de strategii aplică autoritățile.

Eu cred că până la sfârșitul lunii decembrie vom asista la creșteri, va trebui să fie un comportament temperat, nu cred că trebuie să ne facem planuri ale unor petreceri de Revelion în stil clasic, sigur, mult mai restrânse și cu măsuri de protecție încât să limitezi transmiterea, mai degrabă în mici pensiuni decât în mari restaurante.”, a adăugat Rafila.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Se poate spune că e război cu această boală. E important ca majoritatea spitalelor să primească pacienţi cu COVID”