Alexandru Rafila, anunţ de ultimă oră despre pastilele de iod: Cea mai bună soluţie e să fie distribuite deja

Alexandru Rafila a anunţat, vineri seară, că se ia în calcul distribuirea pastilelor de iod către populaţie. Ministrul Sănătăţii spune că este bine ca românii să le aibă la îndemână şi să poată să le administreze, dacă va fi nevoie.

25 mart. 2022, 23:44
Alexandru Rafila, anunţ de ultimă oră despre pastilele de iod: Cea mai bună soluţie e să fie distribuite deja

Alexandru Rafila anunţă că se intenţionează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populaţiei, pentru ca aceasta să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie.

Alexandru Rafila, anunţ de ultimă oră despre pastilele de iod

„Pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând – se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminica, seara – iar perioada optimă de administrare este între două şi opt ore de la producerea incidentului respectiv, sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanţă de ţara noastră, şi atunci există o perioadă-tampon, nu ştim cât de lungă sau cât de scurtă, cred că cea mai bună soluţie este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu şi în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze.

Şi lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii, nu trebuie niciun fel de exagerare. E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate şi pentru că acum în vecinătatea României se desfăşoară un conflict sângeros şi care se desfăşoară pe teritoriul unei ţări care are mai multe centrale nucleare funcţionale, e bine să oprim orice de discuţie sau panică, în public”, a declarat ministrul Sănătăţii, vineri seară, la Digi 24.

Citeşte şi Octavian Jurma, avertisment pentru români: Suntem în cea mai vulnerabilă perioadă a pandemiei

Acesta a dezvăluit că în urma unei discuţii cu jurnalişti niponi a aflat că în Japonia, după accidentul nuclear de la Fukushima, autorităţile nu au reuşit să distribuie la timp iodura de potasiu. Precizăm că Japonia este cunoscută pentru buna organizare.

Potrivit ministrului, Antibiotice Iaşi a produs, în 10 zile, 30 de milioane de comprimate, iar în 38 de judeţe şi în municipiul Bucureşti pastilele ajunseseră, joi, la sediile Direcţiilor de Sănătate Publică.

Rafila a declarat că pastilele vor fi distribuite populaţiei prin intermediul medicilor de familie. În ceea ce priveşte persoanele care nu se află pe lista niciunui medic de familie, ministrul a afirmat că se iau măsuri pentru ca şi acestea să poată primi pastilele.

Rafila a adăugat că săptămâna viitoare va fi adoptată legislaţia necesară şi va începe activitatea de distribuire. Ministrul a menţionat că poate fi vorba despre un Ordin de ministru, o Hotărâre de Guvern sau un Ordin comun cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Nu o să fie o condiţie legată de timp, dar sigur că cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus ministrul.

Rafila a explicat că pastilele pe bază de iodură de potasiu trebuie păstrate în spaţii uscate, lipsite de lumină şi umiditate, fără a fi nevoie de condiţii speciale de păstrare.

Citeşte şi Peste 30 de noi medicamente gratuite şi compensate de la 1 aprilie