Alexandru Rafila anunţă că şi-a făcut doza „booster”: „România va trebui să se adapteze deciziei Comisiei Europene privind valabilitatea vaccinării”

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a anunţat luni că şi-a făcut a treia doză de vaccin în urmă cu o săptămână şi că toţi românii care vor un certificat european valabil va trebui să facă acelaşi lucru în următoarea perioadă.

24 ian. 2022, 23:15
Alexandru Rafila anunţă că şi-a făcut doza „booster”: „România va trebui să se adapteze deciziei Comisiei Europene privind valabilitatea vaccinării”

Alexandru Rafila a declarat, anterior, că a trecut prin boală, astfel încât nu ar trebui să facă neapărat doza a treia de vaccin. După introducerea certificatului COVID european care prevedea trei doze, Rafila a spus că va face doza booster dacă va trebui să circule în spațiul european.

„Da. Am făcut și eu săptămâna trecută, exact acum 7 zile am făcut doza a treia. Urmează o perioadă în care și România va trebui să adapteze deciziei Comisiei Europene privind valabilitatea vaccinării, în sensul că doza 3-a sau a 2-a, deci boosterul, trebuie efectuat într-un interval de maxim 9 luni”, a spus Rafila, la Digi24, precizând ulterior că pe plan intern cel mai probabil certificatele COVID nu vor expira după 9 luni.

În opinia sa, vârful acestui val va fi atins în intervalul 10-15 februarie, după care numărul cazurilor va înregistra o descreștere.

„Rămâne de văzut cât de rapidă va fi descreșterea”, a adăugat el.

Citeşte şi: Expert în sănătate publică: „Pandemia aceasta va fi „degradată” la stadiul de endemicitate cu epidemii regionale şi sau sezoniere”

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus Rafila.

„Aș vrea să va anunț în premieră, în curând venim cu detalii, stabilim un mecanism de consultare permanentă cu industria, astfel încât deciziile să se ia după consultări și în concordanță cu interesele de sănătate publică, dar și cele care țin de funcționarea economiei în România”, a adăugat ministrul.

Citeşte şi: Un medic infecţionist de la Spitalul „Victor Babeş” recomandă renunţarea la certificatul verde: „E momentul să revenim la ceea ce ştiam înainte”


loading...
Partenerii noștri