Alexandru Rafila anunţă cum va gestiona România valul cinci al pandemiei. „Dorim să evităm un lockdown”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, prezintă, miercuri, planul de măsuri pentru gestionarea valului cinci al pandemiei COVID-19 în România.

29 dec. 2021, 11:05
Alexandru Rafila anunţă cum va gestiona România valul cinci al pandemiei. „Dorim să evităm un lockdown”

Într-o conferinţă susţinută alături de şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor, medicul Adriana Pistol, Alexandru Rafila a explicat cum vor autorităţile să limiteze răspândirea virusului SARS-COV-2.

Alexandru Rafila, declaraţii live despre măsurile de combatere a valului cinci al pandemiei

„Obiectivul Ministerului Sănătăţii este de a răspunde medical unei creşteri numărului de infectări cu COVID şi să reducem impactul acestei boli în România.

Ne-am aflat în cursul valului patru al pandemiei cu sistem depăşit. Am cea mai mare mortalitate din UE.

Nu avem la îndemână decât măsurile de sănătate publică – distanţarea, utilizarea măştii. Insistăm în privinţa vaccinării, să revitalizăm campania de vaccinare.

Încercăm şi am adaptat actul normativ care permite extinderea testării la nivelul cabinetelor de medicină de familie. E o promisiune care exista în programul de guvernare.

Certificatul COVID nu a fost adoptat. E o măsură pe care am fi vrut să o luăm temporar în România. Să vedem dacă în perioada următoare va exista o decizie politică încât să evităm trei lucruri majore.

Dorim să evităm un lockdown care ar afecta ţara, dorim să evităm închiderea şcolilor şi reducerea numărului de decese este esenţială”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Adriana Pistol, despre problemele în gestionarea valului cinci. „Avem un risc foarte mare de răspândire a tulpinii Omicron”

„Avem o populaţie receptivă, numeroasă, populaţie care se poate îmbolnăvi oricând. Avem un risc foarte mare de răspândire a tulpinii Omicron, care are o rată mai mare de transmisibilitate decât Delta.

Previziunile noastre arată faptul că e posibil ca maximum atins în valul anterior să fie atins mult mai repede în situaţia prezentă, în 31 de zile faţă de 51 de zile cât a durat valul anterior. Nu înseamnă neapărat că vom avea aceste 25.000 de cazuri. S-ar putea să fie mult mai multe decât atât.

Dorim să arătăm panta ascendentă, dat fiind vulnerabilitățile. Dacă după primele trei săptămâni, certificatul COVID ar fi fost introdus, toată această pantă nu ar exista. Panta ar fi mult mai lină, permițând unităţilor sanitare să facă faţă fără o explozie a cazurilor, permiţând acordarea medicaţiei de ultimă generaţie împotriva generaţie şi permiţând vaccinarea”, a declarat Adriana Pistol.

Impactul tulpinii Omicron

E posibil ca până la sfârşitul lunii ianuarie, s-ar putea ca Omicron să devină dominantă şi comunitară.

Infectarea persoanelor nevaccinate de peste 60 de ani vulnerabile ar putea fi foarte mare.

Ca impact indirect, infectarea masivă a populaţiei chiar şi cu forme uşoare poate duce la infectarea personalului medical, dar şi absenteism de la locul de muncă, ce ar putea afecta economia întregii ţări.

E foarte important de luat în calcul ca impact indirect, deşi personalul nostru este vaccinat şi simptomatologia la populaţia vaccinată este minimă, chiar dacă nu au simptome, izolarea lor la domiciliu va contribui la lipsa personalului medical

Există riscul transmiterii nosocomiale a infecţiei. Prima ţară care a sesizat acest lucru a fost Marea Britanie.

Primul scenariu este referă la o creştere cu 10% a numărului de cazuri din cauza trannsmiblităţii, dar cu o rată mai mică de spitalizare.

Al treilea scenariu implică (….) 1 din 8 pacienţi ar necesita terapie intensivă.

Pentru o bună pregătire, e bine să ne uităm la scenariul cel mai rău pentru a-i face faţă.

Dacă se va petrece scenariul cel mai optimist, în care rata de spitalizare e mai scăzută, vom atinge în ziua 37, respectiv 41, numărul de 25.000 de infectări. L-am luat ca reper.

Dacă se va petrece ce e mai rău, 37 de zile va dura până când vom umple paturile de spital”, a avertizat dr. Pistol.

„Pe scenariul cel mai optimist, în 33 de zile se vor ocupa 1.500 de paturi, în 20 de zile cel mai pesimist vom avea 1.500 de paturi ocupate”, a adăugat dr. Pistol.

Alexandru Rafila, despre medicamentele anti-COVID

„Am avut discuţii cu producătorii de medicamente. În Israel, există aceste medicamente. Am avut discuţii serioase, sperând în cel mai scurt timp. Să intre în funcţiune mecanismul comunitar, sperăm să le aducem înaintea operaţionalizarea mecanismului.

Am înfiinţat o structură de coordonare a asistenţei medicale la nivelul MS pentru pacienţii infectaţi cu COVID şi celelalte categorii de pacienţi. Mortalitatea generală în România a crescut datorită lipsă de acces la facilităţi medical”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: Ne dorim creşterea siguranţei pacienţilor în spitale

„Nu avem specialişti în instalaţii de oxigen. Noi putem să ajutăm la acest efort, contribuţia managerilor la nivel local este esenţială pentru a fi redus riscul.

Am avut o întâlnire cu DSP şi cu toate spitalele din ţară. Avem un număr de paturi pentru pacienţii COVID-19 de 20%, 25.000, cu o posilibtate de creştere la 30.000.

Am crescut bugetul pentru secţiile ATI cu 65% faţă de 2021. Sunt complet funcționale 2.805 paturi de ATI şi cu echipamente şi cu personal. Această idee că se pot face paturi ATI fără personal antrenat este o idee pe care nu o îmbrăţişez. E mai mult o declaraţie demagogică.

Numărul de spitale a crescut de la 116 la 128 pentru adulţi”, a spus ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila, despre tratamentul anti-COVID. „Medicaţia antivirală nu se dă în loc de vaccin”

„În ceea ce priveşte tratamentul, nu se face prin decizia MS. Se face prin recomandarea unor experţi în boli infecţioase. Avem o echipă care ne-a furnizat informaţiile necesare pentru a adopta un nou protocol de tratament care să includă medicamentele antivirale inovative acordate în ambulatoriu.

Medicaţia antivirală nu se dă în loc de vaccin. Ea se acordă pacienţilor eligibili”, a precizat ministrul Sănătăţii.

„Medicamentele antivirale vor fi disponibile abia spre sfârşitul lunii ianuarie. Introducem antiviralele inovative înainte de intrarea în funcţiune a mecanismului european de achiziţie”, a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre certificatul verde COVID. „O astfel de procedură reduce viteza de creştere”

„Problema e următoarea. Important este ca acest instrument să fie la dispoziţia noastră înainte atingerii unui număr ridicat de cazuri. O astfel de procedură reduce viteza de creştere şi face mai compliant sistemul de sănătate. Dacă acest certificat e introdus în vârful valului pandemic, eficacitatea acestuia e limitată. Ne vedem în situaţia în care alte măsuri ar putea fi luate. Nu vă pot spune (dacă va fi aprobat în ianuarie).

Nu e vorba de niciun fel de contre. Încercăm să facem o dezbatere utilă cetăţenilor, nu pe contre.

Situaţia în care România va intra în lockdown

„O creştere necontrolată şi o depăşire a resurselor din sistemul de sănătate. E posibil să ai un lockdown, sperăm să nu fie aşa. Să opreşti activitatea în şcoli … Lucrul cel mai important a fost legat de controlul deceselor care ar trebui să nu fie într-un număr mare ca în valul patru”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

A început valul cinci în România?

Alexandru Rafila:

„Faţă de cifrele de ieri, avem o stabilizare a numărului de cazuri. E posibil să înregistrăm o creştere în perioada următoare. Să vedem dacă e o stabilizare sau continuă creşterea. Rămâne să vedem lucrul ăsta. Ieri rata de reproducere pt România era 0,91. În momentul în care această rată de reproducere se va apropia de 1, putem discuta de începutul valului 5”

Ştirea iniţială

Specialiştii susţin că este nevoie de astfel de măsuri, în condiţiile în care în România au fost deja confirmate oficial 38 de cazuri de infecţie provocate de tulpina Omicron a COVID-19. Aceştia au avertizat că valul cinci al pandemiei a început deja în România şi va fi generat în general de varianta Omicron.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 29 decembrie. O nouă zi cu peste 1.000 de cazuri COVID. Pregătiri pentru valul 5 COVID

Până acum au fost confirmate oficial 38 de cazuri de infectare cu coronavirus în România. 25 au fost confirmate până în 26 decembrie, luni fiind anunţate alte 13 cazuri.

Citeşte şi: Varianta Omicron, mai greu detectabilă de testele antigen. Persoanele infectate au șanse mari să primească rezultat negativ la testele rapide

Potrivit datelor transmise până acum de autorităţi, unele dintre cazurile raportate nu au istoric de călătorie în zone în care Omicron a devenit varianta dominantă, ceea ce susţine variante transmiterii comunitare în România, conform News.ro.

Medicul Octavian Jurma estimează că varianta Omicron va deveni dominantă în România până la finalul săptămânii, context în care petrecerile de Revelion cu număr mare de persoane şi deschiderea şcolilor rămân cei mai importanţi factori de risc.

”Debutul valului 5 este deja sesizabil pe indicatorii secundari, însă va fi evident pe curba oficială abia de săptămâna viitoare”, a transmis medicul. Un medic de familie din Sibiu estimează, la rândul său, că ”va fi haos”.

Citeşte şi: Emilian Imbri trage un important semnal de alarmă pentru începutul lui 2022: „România are nevaccinată 60% din populația vulnerabilă. Nu va fi bine deloc”

”Gata, a venit, în câteva săptămâni nici nu o să ştim cum ne cheamă. Va fi haos. Pregătiţi nu suntem. Măsuri nu suntem în stare să luăm”, a scris, marţi seară, pe Facebook, medicul de familie Egri Eduard din Sibiu.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, marţi, peste 1.100 de cazuri noi de COVID-19, dublu faţă de ziua precedentă.

Tot marţi, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă care permite medicilor de familie care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate să facă teste rapide antigen din proba nazo-faringiană pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2. Aceştia sunt obligaţi, ca până la ora 24.00 a zilei în care au făcut testul, să raporteze rezultatul în aplicaţia Corona Forms.

Citeşte şi: Varianta OMICRON face ravagii, şcolile ar putea rămâne închise în ianuarie în toată ţara