Alexandru Rafila anunţă o posibilă epidemie de gripă. Unde va fi obligatorie purtarea măştii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, nu exclude o posibilă epidemie de gripă în România și anunță unde va fi obligatorie purtarea măștii.

03 ian. 2023, 21:01
Alexandru Rafila anunţă o posibilă epidemie de gripă. Unde va fi obligatorie purtarea măştii
Alexandru Rafila anunţă posibilă epidemie de gripă.

Alexandru Rafila anunţă o posibilă epidemie de gripă. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis că în cazul în care va fi declarată epidemie de gripă în România, purtarea măştilor va fi obligatorie doar în spitale.

Citește și Epidemia de gripă se extinde rapid în România. Alexandru Rafila anunţă cantităţi suplimentare de medicamente

Alexandru Rafila anunţă posibilă epidemie de gripă

Alexandru Rafila îi liniștește pe români și spune că focarul de gripă nu va readuce obligativitatea purtării măştii în spaţiile publice din țara noastră.

„Eu cred că sunt încă medicamente. Am dat publicităţii (marţi – n.r.) o listă extinsă cu medicamente similare cu rugămintea atât către farmacişti, atât către medicii de familie şi către populaţie să caute unul dintre aceste medicamente… Nu contează denumirea comercială. Importantă este substanţa activă”, a spus Alexandru Rafila, la România Tv.

Ministrul Sănătății a transmis că marţi a făcut o evaluare a stocurilor de Oseltamivir, iar pentru Tamiflu mai există două medicamente generice.

„Sunt peste 4 milioane de comprimate la nivel naţional de oseltamivir, adică nu este o lipsă. Pentru Ibuprofen şi Paracetamol, în această lună, după discuţiile de săptămâna trecută, ne aşteptăm să crească afluxul către farmacii, mai ales că noi am şi elaborat un ordin de ministru care limitează exportul anumitor medicamente în perioada următoare”, a transmis ministrul Sănătăţii.

O eventuală epidemie de gripă poate fi declarată doar în anumite condiţii și asta după ce este înregistrată o creştere cu 20%, timp de trei săptămâni consecutiv şi o proporţie de minim 10% de probe confirmate cu gripă, a subliniat ministrul.

„Masca va fi obligatorie doar în unităţile spitaliceşti. Sigur, ea este recomandată. Adică e recomandată, dar nu vreau să vorbim iar de restricţii. E foarte clar că evitarea aglomeraţiei şi masca sunt recomandate”, a conchis Alexandru Rafila.

Epidemia de gripă se extinde rapid în România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că ne aflăm într-o perioadă în care numărul de viroze creşte rapid, iar proporţia cazurilor de gripă diagnosticate depăşeşte 10%. El a precizat că suntem în a treia săptămână de creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii şi de cazuri de gripă.

Alexandru Rafila a anunţat că vor fi asigurate cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului, menţionând că va fi dată publicităţii o nouă listă cu produse similare.

Ministrul a fost întrebat, marţi, la Prima News, despre criza medicamentelor pentru gripă şi viroze. “Eu vă spun ce am făcut noi la nivelul Ministerului Sănătăţii. Luna aceasta, în primul rând, vom asigura cantităţi suplimentare de medicamente antitermice şi antiinflamatorii de tipul ibuprofenului şi paracetamolului. Vom da chiar astăzi publicităţii o nouă listă cu produse similare, adică sunt produse identice ce conţin aceeaşi substanţă activă. Oricare dintre ele este bun atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. De asemenea, vom da publicităţii şi variantele pentru Tamiflu. Substanţa activă se numeşte oseltamivir şi există mai multe produse, nu doar Tamiflu.  Stocurile pe care le-am cerut chiar azi dimineaţă sunt de peste patru milioane de comprimate la nivel naţional, de oseltamivir. Nu, nu este o penurie, iar pentru celelalte am elaborat şi un ordin de ministru care limitează exporturile pentru o perioadă de şase luni. Lista este în transparenţă decizională de o săptămână, de săptămâna trecută, înainte de Revelion, iar după ce am pus această listă am notificat Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Citește și EXCLUSIV Alexandru Rafila promite un program de recuperare pentru pacienţii cu long-COVID: „Infecţia a fost oarecum perversă. Persoane care n-au fost afectate în timpul bolii au fost afectate ulterior”

Ministerul Sănătăţii publică lista medicamentelor disponibile în România pentru gripă şi răceală

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi, că sunt medicamente pe piaţă şi recomandă administrarea medicamentelor generice, care au aceeaşi substanţă activă.

Marţi seara, Ministerul Sănătăţii a publicat lista preparatelor comerciale pentru adulţi şi copii (antitermice, antiinflamatoare, antivirale pentru gripă) disponibile în România cu denumirea comună internaţională, precum şi cu denumirea comercială.

Lista poate fi accesată pe https://www.ms.ro/comunicate/.

De la începutul sezonului au fost raportate 208 cazuri de gripă confirmate cu laboratorul, transmite Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Cele mai multe cazuri sunt în Bucureşti, Sibiu, Cluj şi Ilfov.

În săptămâna 19 – 25 decembrie, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 140.688, comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021.

Ministerul Sănătății a publicat o listă cu medicamente care pot înlocui stocurile lipsă, deoarece conțin substanța activă Ibuprofen.

De asemenea, ministerul a susținut și câte comprimate cuprinde fiecare medicament:

ADAGIN 200 mg comprimate filmate
ADAGIN FORTE 400 mg comprimate filmate
ADVIL ULTRA 200 mg capsule moi
ADVIL ULTRA FORTE 400 mg capsule moi
ALGIN BABY 100 mg/5 ml susp. orală
BIOFEN 200 mg capsule moi
BIOFEN FORTE 400 mg capsule moi
BRUFEN 20 mg/ml susp. orală
BRUFEN 400 mg comprimate filmate
BRUFEN RETARD 800 mg comprimate cu eliberare prelungită
BUPROFESS 200 mg pulbere orală
BUPROFESS 400 mg pulbere orală
CALMOLIN ARENA 400 mg capsule
IBALGIN FORTE 400 mg comprimate filmate
IBALGIN RAPID 400 mg comprimate filmate
IBUCALMIN 200 mg comprimate filmate
IBUFEN 400mg comprimate filmate
IBUPROFEN AMRING 600 mg comprimate filmate
IBUPROFEN ARENA 200 mg capsule
IBUPROFEN ARENA 400 mg capsule
IBUPROFEN AUROBINDO 600 mg comprimate filmate
IBUPROFEN DR. MAX 400 mg capsule moi
IBUPROFEN HELCOR 400 mg comprimate filmate
IBUVALEN 400 mg capsule
INFLANOR 400 mg comprimate filmate
LAROFEN 200 mg comprimate filmate
LAROFEN PENTRU COPII 100 mg/5 ml susp.orală
MIG PEDIATRIC 20 mg/ml susp.orală
MIG-400 comprimate filmate
NUROFEN 200 mg drajeuri
NUROFEN COPII 100mg/5 ml susp.orală
NUROFEN EXPRESS 200 mg capsule moi
NUROFEN EXPRESS FORTE 400 mg capsule moi
NUROFEN FORTE 400 mg drajeuri
NUROFEN IMMEDIA ULTRA 400 mg drajeuri
NUROFEN JUNIOR 200 mg/5ml susp.orală
NUROFEN JUNIOR 7 ANI+ 100 mg caps. masticabile
NUROFEN PENTRU COPII 125 mg supoz.
NUROFEN PENTRU COPII 60 mg supoz
NUROFEN ULTRA 400 mg comprimate filmate
PADUDEN 200 mg capsule
PADUDEN CU AROMA DE CAISE 100 mg/5 ml susp.orală
PADUDEN FORTE 400 mg drajeuri
PADUDEN RAPID 200 mg comprimate filmate
PADUDEN RAPID FORTE 400 mg comprimate filmate
PADUDEN SR 300 mg capsule cu eliberare prelungită
REUPROFEN 200 mg comprimate filmate
IBUPROFENUM
REUPROFEN 400 mg comprimate filmate
RUPALYN 400 mg comprimate filmate
RUPAN 200 mg comprimate filmate
Încă de la începutul acestui an, producătorii de medicamente generice au avertizat că ne vom confrunta cu cea mai gravă criză a medicamentelor.

Luna trecută au ieşit de pe piaţa românească aproximativ 100 de medicamente, cauzele fiind reprezentate de inflaţie şi de valul ameninţător de viroze, existând, în toată Europa, o cerere uriaşă de medicamente antitermice, dar şi de antibiotice pentru copii.