Alexandru Rafila anunţă politici anticorupţie în Sănătate. Workshop privind achiziţiile publice organizat la Bucureşti

Ministerul Sănătății, în colaborare cu Ambasada Statelor Unite din România, Departamentul de Justiție SUA și Organizația Mondială a Sănătății, a organizat a doua ediție a workshop-ului despre anticorupție în achizițiile publice din sănătate.

29 sept. 2023, 16:45
Alexandru Rafila anunţă politici anticorupţie în Sănătate. Workshop privind achiziţiile publice organizat la Bucureşti
Alexandru Rafila anunţă politici anticorupție în Sănătate. Workshop privind achiziţiile publice organizat la Bucureşti

În cadrul workshop-ului au fost prezenți partenerii de la Departamentului de Justiţie al SUA, prin Biroul Federal de Investigaţii (FBI), care au fost coorganizatori ai acestui eveniment și care au împărtășit din experiența acestora în ceea ce privește metodele de anticorupție ce pot fi utilizate pentru buna implementare a proiectelor finanțate din fonduri internaționale. De asemenea, au fost prezentate măsuri și exemple de bune practici referitoare la implementarea proiectelor din sănătate finanțate din fondurile internaționale actuale, de către Agenția Națională de Achiziiții Publice (ANAP) și Agenția Națională de Integritate (ANI).

„Este o activitate care este dedicată bunelor practici în domeniul combaterii corupţiei. Este vorba de acţiuni preventive şi ne bucurăm să fim parteneri cu autorităţile de stat din Statele Unite ale Americii și cu instituțiile din România care au responsabilităţi în domeniu, respectiv cu Agenţia Naţională de Integritate şi Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice. Ne dorim ca participanţii, fie că este vorba de conducători de spitale, fie că e vorba de reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică, să dobândească cunoştinţe, să poată să-şi exprime punctele de vedere legate de pericolele care există în ceea ce priveşte procedurile de achiziţie publică”, a afirmat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

A doua sesiune a avut loc la București și a adunat la un loc manageri de spitale, reprezentanți ai Direcțiilor de sănătate publică (DSP), Agenției naționale de transplant (ANT), Agenției naționale pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate (ANDIS). La eveniment au mai participat și reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și ai Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).

„Dacă vrem să schimbăm înfățișarea sistemului medical pe o fundație solidă trebuie să începem de la bază. Cu încredere în profesioniști, cu responsabilitate, alături de partenerii noștri din Statele Unite ale Americii, am dat startul seriei de evenimente dedicate integrității și bunelor practici anticorupție în implementarea proiectelor finanțate din fonduri internaționale. Mulțumim atât OMS, cât și Departamentului de Justiție al SUA pentru faptul că au adus la acest eveniment reprezentanți ai uneia dintre cele mai performante agenții de combatere a corupției din lume: FBI!”, a declarat Dr. Rogobete Alexandru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.