Alexandru Rafila anunță renunțarea la restricții! Masca de protecție în interior și exterior nu mai e obligatorie

Alexandru Rafila anunță renunțarea la restricții! Masca de protecție în interior și exterior nu mai e obligatorie începând de miercuri, 9 martie, în contextul în care starea de alertă va fi ridicată.

08 mart. 2022, 15:06
Alexandru Rafila anunță renunțarea la restricții! Masca de protecție în interior și exterior nu mai e obligatorie

Se renunță la toate restricțiile anti-Covid, având în vedere că starea de alertă va fi ridicată de pe 9 martie. Măsurile impuse până acum se vor transforma în „recomandări”, a anunțat ministrul Sănătății.

„V-am invitat la o conferință de presă ca să discutăm despre situația care a apărut ca urmare a deciziei guvernului de a nu prelungi starea de alertă în România. V-am prezentat situația, evoluția pandemiei. se ajunge acum într-o situație nouă.

Toate restricțiile vor fi ridicate, voi face referire și la recomandările noastre profesionale. impactul ridicării acestor măsuri să nu se soldeze cu o creștere a numărului de infectări și decese”, a declarat Alexandru Rafila.

Măsurile de protecție la care se renunță:

  • În primul rând avem ultilizarea măștii în exterior și interior. Ea nu va mai fi obligatorie.
  • Nu vor mai exista limite privind accesul în anumite spații publice, nu vor mai exista limite în privința orarului.
  • La nivelul legislației care reglementează călătoriile, acel certificat PLF nu va mai fi solicitat.
  • De asemenea, la intrarea în țară nu va mai fi solicitat certificatul electronic Covid.

Recomandările Ministerului Sănătății:

  • Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spaţiile închise, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, atât pentru personalul didactic şi nedidactic cât şi pentru elevi.
  • Evitarea spaţiilor aglomerate, indiferent dacă sunt în interior sau exterior
  • Spălatul mâinilor, folosirea unui antiseptic
  • Mijloacele de transport în comun şi unităţile de interes public curăţate şi dezinfectate periodic
  • La persoanele care au simptome, testare şi apoi prezentarea la un centru de evaluare pentru a fi evaluaţi şi a primi tratament specific antiviral.

Întrebări și răspunsuriCe se mai întâmplă cu izolarea și carantina?

Rafila: Izolarea unei persoane simptomatice se aplică. E o diferență acum, izolarea nu va mai fi controlată. Nu înseamnă că dacă avem simptome trebuie să împărtășim infecția. Așteptăm să găsim o soluție legată de carantină, să vedem dacă ea va mai continua sau nu. Când cineva are un diagnostic pozitiv automat se izolează și primește concediu medical. Să respecți condiția izolării e o măsură de bun simț, nu mai trebuie să vină cineva să te controleze.

Multe universități au cursuri online acum. Ce se va întâmpla?

Mereu am plecat pentru o tranziție graduală. Eu pot să vă spun că o perioadă de tranziție, nu foarte lungă, este necesară. Există o ordonanța de urgență care ar putea să permită universităților, prin decizia Senatului fiecărei universități, să se revină treptat la activitatea față în față.

Vom mai avea spitale dedicate exlusiv pacienților cu Covid?

Pe măsură ce numărul de pacienți cu Covid va scădea fiecare spital va relua activitatea cu toți pacienții. Vom asigura o perioadă de tranziție la nivelul cheltuielilor efectuate.

Centrele de testare rămân?

Noi avem 5.000 de cazuri pe zi. Testarea rămâne în picioare. Nu putem să sperăm la reducerea numărului de cazuri prin închiderea centrelor de testare. Oamenii se pot testa în continuare. Nu trebuie renunțat la testare, ne-a permis să ținem lucrurile sub control. Testarea trebuie să continue.

Spuneați că nu va mai fi nevoie de un certificat verde la intrarea în țară. Dar va fi nevoie de un test negativ?

Nu, nu va mai fi nevoie de nimic.

Legat de pastilele de iod, mulți oameni au golit farmaciile.

Nimeni nu trebuie să ia în România iod preventiv în această situație. Noi ne preocupăm să existe stoc. Găsiți pe site ul Ministerului de Sănătate modul de administrare. Mi se pare o discuție mult prea mare și cu oameni care preferă să consume preventiv niște produse care pot fi nocive. Eu și familia mea nu ne-am gândit să facem așa ceva, nu e în regulă deloc să iei preparate care conțin o cantitate mare de iod.

Reguli la nunți, botezuri, alte evenimente?

Regulile pe care le stabilesc organizatorii și participanții. În mod evident, comportamentul la aceste evenimente e recomandat să se respecte ca până acum, distanțare, igiena mâinilor.