Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei: ”Erau spitalele altor ministere. Nu am informații despre starea pacienților”

Scandalul azilelor groazei, în care 98 de bătrâni au fost schingiuiți și ținuți în condiții inumane de angajații care erau plătiți să îi îngrijească, ia amploare. Alexandru Rafila a declarat vineri că centrele ororilor nu se aflau în subordinea Ministerului Sănătăţii şi că nu cunoaşte starea pacienţilor.

07 iul. 2023, 23:12
Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei: ”Erau spitalele altor ministere. Nu am informații despre starea pacienților”
Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei

Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei. Alexandru Rafila a subliniat că a primit un raport de la Direcţia de Sănătate Publică Ilfov cu activităţile derulate în azilele ororii în ultimii doi-trei ani.

Citește și Medicii stomatologi ies în stradă. O schimbare legislativă venită peste noapte face ca pentru o banală carie să fie nevoie de trei specialişti

Alexandru Rafila aruncă bomba despre azilele groazei

”Nu au fost la spitalele Ministerului Sănătăţii, au fost la spitale ale altor ministere, Ministerul Apărării şi Ministerul Administraţiei şi Internelor. Nu am o informaţie legată de starea pacienţilor în sine. Pot să solicit o astfel de informare, nu neapărat individuală, ci în general, care se referă la aceşti pacienţi”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a transmis că este preocupat de acest caz și că va face tot ce îi stă în putere să ajute organele abilitate să îl rezolve.

”Avem un raport acum pe care l-am primit de la Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Ilfov, prin Serviciul de control, ce activităţi s-au desfăşurat acolo, în judeţ, în ultimii 2-3 ani. De asemenea, avem datele de la nivelul Ministerului Sănătăţii şi vom încerca să coroborăm aceste date pe care le primim legat de inspecţiile desfăşurate, cu activităţile desfăşurate de alte instituţii ale statului care au responsabilităţi în primul rând cu instituţiile aflate în subordine a ministerului”, a mai spus ministrul.

Mai mult, Alexandru Rafila a precizat că nu are foarte multe date din raportul DSP, dar că se va face o analiză amănunțită în acest caz.

”Nu am foarte multe date să vă dau din raport, pentru că nu am găsit date concludente care să sugereze că acolo s-ar fi întâmplat ceva neobişnuit. Dar asta nu înseamnă că nu vom trece şi la o analiză mai aprofundată, inclusiv prin discuţii cu cei care au desfăşurat aceste activităţi în ultimii doi-3 ani. Abia am obţinut raportul de la Direcţia de Sănătate Publică Ilfov. În cursul săptămânii viitoare vom avea astfel de discuţii încât să putem să ştim exact din punct de vedere sanitar. Sigur, Ministerul Sănătăţii are atribuţii în ceea ce priveşte asigurarea condiţiilor igienico-sanitare în toate aceste instituţi de îngrijire. Nu se referă doar la aceste cămine, ci şi la cămine de bătrâni, pentru copii, centre de îngrijire pentru copii cu dizabilităţi, de exemplu. Toate fac subiectul activităţilor Inspecţiei Sanitare de Stat şi o să vă comunicăm un sumar al acestor activităţi din judeţul Ilfov”, a precizat Rafila.

De asemenea, ministrul a anunțat că vor fi constituite echipe mixte de control pentru a efectua cercetări mai amănunțite în acest caz.

”Vor fi echipe mixte de control atât din partea dânşilor cât şi din partea Inspecţiei Sanitare de Stat. Este singurul organism de control aflat în subordinea Ministerul Sănătăţii şi care este abilitat, aşa cum vă spuneam, să desfăşoare activităţi în instituţiile de acest tip. Avem un raport pentru toate instituţiile din ţară şi unul pentru Ilfov”, a spus Alexandru Rafila.

 

Citește și Consultaţii decontate de stat pentru românii care suferă de „boala secolului”. Vouchere de 3000 de lei în unele judeţe