Alexandru Rafila aruncă bomba: Trendul ascendent al infectărilor continuă. Pregătim sistemul de sănătate, mai ales pe partea de ambulatoriu

Numărul cazurilor de Covid va crește până la mijlocul lunii august, a transmis Alexandru Rafila, care a adăugat și că în această perioadă sistemul medical trebuie să fie pregătit, până la toamnă, pentru valul șase al pandemiei.

19 iul. 2022, 21:14
Alexandru Rafila aruncă bomba: Trendul ascendent al infectărilor continuă. Pregătim sistemul de sănătate, mai ales pe partea de ambulatoriu

Alexandru Rafila aruncă bomba: Trendul ascendent al infectărilor continuă. Pregătim sistemul de sănătate, mai ales pe partea de ambulatoriu

„Putem vorbi de valul şase, dar, deocamdată, suntem în cursul verii, până la toamnă mai avem vreo două luni. (…) Deci, e clar că în această perioadă trebuie să fim pregătiţi să putem să răspundem provocărilor acestui val şase, generat de tulpini mai transmisibile. Din fericire, nu sunt mai patogene, în sensul că formele de boală pe care le produc sunt, în general, uşoare. Am ajuns, deja, în România la 25.000 de cazuri pe săptămână, estimăm că va exista în continuare o creştere, probabil, spre jumătatea lunii august, iar acest lucru trebuie să meargă în paralel cu un sistem de sănătate pregătit, mai ales în zona sa ambulatorie, să preia pacienţii cu forme uşoare sau medii care au nevoie de evaluare şi de tratament”, a afirmat Rafila, în cadrul dezbaterii „Pandemia COVID-19, 2022: ‘Nimic nu va mai fi la fel’ vs. ‘Luaţi din nou prin surprindere’ „, organizată de DC News Media Group.

Ministrul Sănătății a explicat că va fi aplicat același scenariu ca la valul anterior. „Aplicăm acelaşi scenariu din valul anterior, care a permis menţinerea spitalelor funcţionale, nu a supraaglomerat spitalele nici din punctul de vedere al pacienţilor COVID şi, pe de altă parte, a permis accesul pacienţilor cu alte patologii la asistenţă medicală. Cam asta ar trebui să fie filozofia”, a spus ministrul.

Alexandru Rafila a făcut apel la persoanele care prezintă simptome specifice COVID să-şi efectueze un test privind infecţia cu SARS-CoV-2.

„Am redeschis centrele de evaluare şi de tratament, centrele ambulatorii, mărim capacitatea de testare. Şi, fac un apel la toate persoanele care au simptome să se testeze, fie la medicul de familie, fie într-o farmacie din program, fie la un centru acesta de recoltare a probelor care există în municipiul Bucureşti, fie la ambulanţă, pentru că şi ambulanţa este un sprijin de nădejde în gestionarea acestei pandemii.

Sigur, aici e nevoie de un efort comun, nu doar cei care administrează, în general, sistemul de sănătate, mă refer la Ministerul Sănătăţii sau la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. (…) Trebuie să lucreze în parteneriat cu profesioniştii, mai ales cu medicii de familie, aş spune, care ar putea să ajute foarte mult la controlul acestei pandemii prin extinderea programului de vaccinare, dacă ne referim la persoanele vulnerabile înscrise pe propriile liste, la testare, dacă discutăm despre simptomatici, îndrumarea lor, dacă este cazul, către centrele ambulatorii de specialitate”, a indicat Rafila.

Ministerul Sănătății încearcă să găsească soluții pentru a rezolva problema legată de pierderile potenţiale de vaccin anti-COVID care generează reţineri din partea medicilor de familie de a se implica în gestionarea pandemiei.

Rafila consideră că aplicarea pentru pacienţii cu boli cronice a unui tratament profilactic cu anticorpi monoclonali ar putea fi o soluţie care să fie aplicată pe scară mai largă, dar în urma unei analize temeinice.

În ceea ce privește introducerea obligativității purtării măştii de protecţie sanitară, Alexandru Rafila a precizat că, în prezent, în unităţile sanitare şi în cabinetele medicilor de familie există, potrivit reglementărilor în vigoare, această regulă pentru a preveni infecţiile nosocomiale, inclusiv infecţia cu noul coronavirus.

„Dacă discutăm despre mască, în general, însă, în spaţiile închise, aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, noi nu putem face decât o recomandare în momentul de faţă, dar, în mod evident, dacă va exista o situaţie care să pună în pericol sistemul de sănătate, (…) sigur că noi vom prezenta această situaţie, iar Guvernul României este îndrituit să ia măsurile pe care le consideră necesare într-un astfel de context”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.

Citește și S-au modificat simptomele COVID. Cel mai comun semn de boală nu mai este febra

Citește și Bilanţ CORONAVIRUS 19 iulie 2022. Peste 7600 de cazuri COVID-19 în 24 de ore