Alexandru Rafila, avertisment pentru toţi românii despre COVID. „Ne apropiem de vârf. Avem în față încă 10 zile dificile”

Medicul Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a declarat că numărul de noi infectări cu COVID-19 va continua să crească, iar săptămâna următoare România se va confrunta cu peste 50.000 de cazuri zilnice.

01 feb. 2022, 21:34
Alexandru Rafila, avertisment pentru toţi românii despre COVID. „Ne apropiem de vârf. Avem în față încă 10 zile dificile”

Alexandru Rafila a subliniat că se va intra pe un „platou”, iar ulterior numărul infectărilor va scădea la fel de brusc cum a crescut.

„Încă nu suntem în vârf. Ne apropiem de vârf. Avem în față încă 10 zile dificile. Suntem pregătiți și din punct de vedere al sistemului sanitar. Sigur, cu limitele sistemului de sănătate românesc, care nu este distribuit uniform în toată țara. Atât cât s-a putut să ne pregătit, ne-am pregătit. Acordăm atenție tuturor pacienților, nu mai facem acea greșeală în care oamenii cu alte patologii au avut interzis în spitale. Personal nu cred că vom ajunge la 70.000 de cazuri zilnice, dar probabil că săptămâna viitoare vom avea peste 50.000 de cazuri zilnice. Reducerea vitezei de creștere este primul semn că ne apropiem de un platou, care probabil va fi înregistrat săptămâna viitoare. Valurile care cresc foarte rapid ajung și la o scădere foarte rapidă”, a declarat Alexandru Rafila la TVR1, potrivit Ştiripesurse.

Citeşte şi: Bilanţ vaccinare 30 ianuarie. Peste 11.000 de români s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 24 de ore

Ministrul Sănătăţii a evidenţiat că numărul de cazuri grave provocate de Omicron este de opt-nouă ori mai mic decât la variantele precedente. O parte dintre cazurile grave și decesele din România sunt generate de tulpina Delta, care încă circulă, în paralel cu varianta Omicron, mai explică Rafila.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 1 februarie 2022, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 40.018 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 97 decese, dintre care 2 decese anterioare.

Citeşte şi: BILANŢ coronavirus 1 februarie 2022. Un nou record, peste 40.000 de cazuri şi aproape 100 de morţi