Alexandru Rafila cere demiterea managerului spitalului din Urziceni, după cazul femeii care a născut pe trotuar: „Este o imagine pe care sper să nu o mai revăd”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, cere demisia de onoare sau demiterea managerului spitalului din Urziceni de către primărie, după cazul revoltător al femeii care a născut pe trotuar.

31 iul. 2023, 18:44
Alexandru Rafila cere demiterea managerului spitalului din Urziceni, după cazul femeii care a născut pe trotuar: „Este o imagine pe care sper să nu o mai revăd”

Ministrul Rafila spune că managerul unității medicale ar trebui să-și dea demisia. O femeie a născut pe trotuar, chiar în fața spitalului, după ce personalul medical din spital a refuzat să-i acorde asistență medicală.

„O demisie de onoare sau o demitere a managerului acestei unităţi medicale de către primarul din Urziceni cred că este şi morală şi potrivită”, a spus ministrul Sănătății.

Citește și Scene revoltătoare în România. O femeie a născut pe trotuar, în fața unui spital, după ce a fost refuzată de medici. Alexandru Rafila trimite Inspecția Sanitară la Urziceni

„Personalul care deservea compartimentul de primiri urgențe nu i-a acordat femeii de 24 de ani niciun fel de asistență medicală. Au sunat la 112, pretextând că nu există personal medical suficient care să o preia. Aș vrea să mulțumesc public pentru profesionalism și responsabilitate personalului medical de pe ambulanță, care a intervenit. Copilul și mama au fost transferați la Maternitatea din Slobozia și sunt în stare bună. Este un copil de 2,8 kilograme”, a continuat ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a spus că acest caz „este o imagine pe care sper să nu o mai revăd”.

Citește și Trei răniți, printre care și un nou-născut, în urma unui accident produs de un tânăr de 20 de ani. Conducătorul auto a intrat într-un cap de pod

„În 1985 eram student și am văzut o femeie care a născut în curtea spitalului. Nu îmi imaginam că după 38 de ani acest lucru se mai poate întâmpla în România. Principiul responsabilității și al empatiei ar trebui să guverneze tot personalul medical. E un principiu pe care nu îl putem impune, indiferent câte sancțiuni vom da”, a adăugat ministrul Sănătății.

„A fost dată afară din spital şi a născut în faţa spitalului pe trotuar”

Femeia însărcinată nu ar fi fost primită în spital din lipsă de locuri. În imagini se vede cum femeia a ajuns să nască pe o pătură, pe trotuarul din fața spitalului, asistată de cadrele medicale de pe ambulanța care o adusese la spital.

Bărbatul care a publicat imaginile susţine că femeia nu a fost primită în spital pe motiv că nu au locuri şi că a venit prea târziu.

”A fost dată afară din spital şi a născut în faţa spitalului pe trotuar! Groaznic!!!”, a mai scris bărbatul.

Managerul spitalului din Urziceni, Daniela Elena Ianuș, a declarat că deja a fost demarată o anchetă în acest caz, precizând că unitatea medicală pe care o conducere nu are linie de gardă de ginecologie.

„Pacienta a fost primită în spital, s-a apelat la ambulanță din spital, noi suntem spital municipal, nu avem linie de gardă de ginecologie, asistenta a înregistrat-o, a sunat la ambulanță și a insistat să vină o ambulanță de urgență, s-o trimită la Slobozia, cel mai apropiat spital”, a explicat managerul.

Cazul a fost semnalat de un ambulanțier, Marian Iordache, prezent la fața locului, care a criticat și reacția spitalului.

Și alți utilizatori de Facebook au publicat imagiini video din momentul în care tânăra era întinsă pe caldarâm, în curtea spitalului, fiind ajutată de un echipaj al Ambulanței. Clipul a fost distribuit de peste 2.700 de oameni în doar trei ore.

Întins pe trotuar, pe o pânză albastră, probabil sterilă, nou-născutul a fost curăţat de către cadrele medicale. La un moment dat, se aude cum fetița începe să plângă.