Alexandru Rafila, despre tulpina africană a coronavirusului: ”Circulația va fi mai mică dacă vaccinăm mai mult”

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, susține că dacă populația se vaccinează, virusul va circula mai puțin și nu va mai evolua genetic spre alte tulpini.

05 ian. 2021, 20:22
Alexandru Rafila, despre tulpina africană a coronavirusului: ”Circulația va fi mai mică dacă vaccinăm mai mult”

Alexandru Rafila, a declarat marți, la Realitatea TV, faptul că circulația oricărei tulpini ale coronavirusului va fi mai mică dacă populația se va vaccina.

Citește și: Bilanț vaccinare COVID 5 ianuarie. Peste 16 mii de români au fost vaccinaţi în ultimele 24 de ore. Totalul a trecut de 41 de mii

„Vreau sa va spun un lucru care trebuie sa fie o filosofie a intregii campanii de vaccinare: circulatia oricarei tulpini va fi mai mica daca vaccinam mult. Practic virusul cu cat circula mai putin cu atat ii dai mai putine sanse sa evolueze genetic si sa duca la variante mai putin responsive la vaccinul de pe piata”, a declarat Alexandru Rafila.

De luni, în România,  a început activitatea de vaccinare în 90% dintre cele 370 de centre de vaccinare din Româna, conform estimărilor urmând să se ajungă la 20.000 de persoane vaccinate pe zi. Dr. Valeriu Gheorghiţă a făcut marţi un prim bilanţ şi o previziune asupra următorilor paşi legaţi de campania de vaccinare.

„Estimăm că a doua etapă a vaccinării poate să înceapă după data de 15 ianuarie. Aceasta va începe cu persoanele care sunt internate în centrele medico-sociale – aproximativ 40.000 de persoane. Vaccinarea personalului se va face prin echipe mobile. Am dispus să se înceapă încă de acum obținerea consimțământului informat, inclusiv de la aparținători. Vorbim în a doua etapă de un total de aproximativ 4 milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani și bolnavi cronici.  Lor li se vor adăuga circa 1,5 milioane de angajați care „deservesc activități esențiale” ale funcționării statului. Estimăm că începutul lunii aprilie este un termen realist pe care îl putem lua în calcul pentru începerea cele de-a treia etape. Acest lucru depinde și de ritmul de livrare al dozelor de vaccin, nu doar de ritmul de vaccinare.

Ritmul de vaccinare pentru etapa I probabil că va fi în creștere”, a spus Valeriu Gheorghiţă.