Alexandru Rafila: Cîțu mi s-a părut o persoană agreabilă, dar acum cred că a vrut să fie actor de film în altă viață. Ce spune despre legătura dintre vaccinare și cheagurile de sânge

Alexandru Rafila a vorbit despre campania Guvernului de stimulare a vaccinării printr-o serie de clipuri în care membrii Executivului încearcă să convingă cetățenii că imunizarea într-un număr cât mai mare ne va aduce din nou la viața de dinainte de pandemie şi despre reacţiile adverse la vaccin.

29 mai 2021, 08:28
Alexandru Rafila: Cîțu mi s-a părut o persoană agreabilă, dar acum cred că a vrut să fie actor de film în altă viață. Ce spune despre legătura dintre vaccinare și cheagurile de sânge

Alexandru Rafila a vorbit despre legătura dintre vaccinare și cheagurile de sânge: „Infecția cu coronavirus produce astfel de probleme, în mod evident. Dacă la infecție eu am între 10% și 20% dintre persoane care au probleme de coagulare, e una, și dacă am unul la 100.000, cum a fost la vaccinul Johnson&Johnson, este cu totul altceva.”, a explicat profesorul Rafila.

„Nu există vaccin perfect. Faptul că se încearcă ameliorarea formulei vaccinului bazat pe adenovirus, este un lucru foarte bun. Dar el trebuie să rămână și imunigen, adică să determine și un răspuns imun. Pentru că dacă nu produce nicio reacție adversă dar nici nu este imunogen, atunci iar nu este în regulă. Trebuie să existe un echilibru.

Dacă acest lucru este cunoscut, trebuie inclus în prospectul vaccinului, și persoanele care sunt la risc sunt excluse de la vaccinarea cu acest tip de produs.” a mai precizat acesta.

Oamenii de știință și-au dat seama de ce se formează uneori cheaguri de sânge după vaccinarea anti-COVID
Oamenii de ştiinţă din Germania afirmă că au descoperit de ce se formează cheaguri de sânge după vaccinurile anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi Johnson&Johnson. Specialiștii cred că s-ar putea face modificări pentru a opri această reacţie.

Rolf Marschalek, profesor la universitatea Goethe din Frankfurt, care desfășoară din martie cercetări despre această afecţiune rară, a declarat că studiul său a arătat că problema este cauzată de vectorii adenovirus pe care ambele vaccinuri îi utilizează pentru a livra proteina spike a virusului Sars-Cov-2 în organismul uman, potrivit Mediafax.

Vaccinurile trimit proteina spike în nucleul celulei. Odată ajunse în nucleul celulei, anumite părţi ale proteinei spike se îmbină sau se despart, creând versiuni mutante, care nu sunt capabile să se lege de membrana celulară unde are loc imunizarea importantă.

Proteinele mutante plutitoare sunt secretate de celule în corp, declanşând cheaguri de sânge la aproximativ una din 100.000 de persoane, conform teoriei lui Marschalek.

În schimb, vaccinurile pe bază de ARNm, cum ar fi cele dezvoltate de BioNTech/Pfizer şi Moderna nu pătrund niciodată în nucleu.

Marschalek crede că există o rezolvare dacă dezvoltatorii de vaccinuri pot modifica secvenţa proteinei spike pentru a preveni divizarea acesteia. J&J a luat deja legătura cu laboratorul Marschalek pentru a cere îndrumări şi a căutat modalităţi de a-şi adapta vaccinul pentru a preveni îmbinarea, a spus el.

Marschalek a declarat că a prezentat concluziile laboratorului său Institutului Paul-Ehrlich al guvernului german şi organismului consultativ al ţării privind vaccinarea şi imunizarea. „Au fost surprinşi de descoperirile noastre, pentru că nimeni nu se gândea la problema îmbinării”, a spus el.

Maratonul Vaccinării anti-COVID. A doua ediţie continuă sâmbătă în Bucureşti
Reacţia rară de coagulare a sângelui, care a întrerupt vaccinarea cu AstraZeneca şi J&J în multe ţări, a fost înregistrată la 309 din cele 33 de milioane de persoane care au primit vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie, provocând 56 de decese. În Europa, cel puţin 142 de persoane s-au confruntat cu problema cheagurilor de sânge din cei 16 milioane de beneficiari ai vaccinului.

Alexandru Rafila: Cîțu mi s-a părut o persoană agreabilă, dar acum cred că a vrut să fie actor de film în altă viață

Alexandru Rafila a vorbit despre campania Guvernului de stimulare a vaccinării printr-o serie de clipuri în care membrii Executivului încearcă să convingă cetățenii că imunizarea într-un număr cât mai mare ne va aduce din nou la viața de dinainte de pandemie:

„Cred că cea mai mare greșeală, mai ales când faci o campanie de comunicare cu mult vizual, este să o politizezi. Ideea aceasta nefericită în care primul ministru, membrii Guvernului, cei care transmit mesajele nu știu dacă e de bun augur. Există suficient de multă reticență în ceea ce privește clasa politică în general și cu atât mai mult Guvernul României și cred că era mult mai corect fie să fie oameni simpli în care cei care priveau clipurile se regăseau, mi se părea mult mai normal să fie așa, decât să încerci să obții un capital de imagine. Singurii care ar putea să fie beneficiarii publicității sunt cei care joacă în aceste videoclipuri și nu cetățenii care ar trebui să asculte sfaturile Guvernului. Eu nu am observat o îmbunătățire subită a încrederii publice în ceea ce privește raportul cu autoritățile guvernamentale care să justifice o preluare a acestei campanii direct de membrii Executivului“, e de părere deputatul PSD Alexandru Rafila.

Primul centru de vaccinare a copiilor împotriva COVID-19, amenajat de Primăria Sectorului 4
„Nu cred că am avut vreun moment de ezitare în ceea ce privește această campanie de vaccinare. Cred că domnul Cîțu face o greșeală majoră de politizare a insuccesului. Încearcă să arunce insuccesul campaniei de vaccinare, deoarece dânsul s-a angajat că la 1 iunie 5 milioane, la 1 august 10 milioane. Dacă lucrurile erau bune era succesul Guvernului, dacă nu reușesc e vina opoziției. Este o splitare fără niciun fel de responsabilitate a eșecului acestei campanii către opoziție fără să se gândească că lucrul acesta, în loc să mobilizeze oamenii îi demobilizează pentru că, dacă tu vrei să ajuți, să faci bine și vine premierul și îți spune că dumneata nu faci bine pentru că ești de la PSD, credibilitatea și mesajul este greșit.

La început mi s-a părut o persoană agreabilă, dar văzându-l în intervențiile publice îmi dau seama că dânsul cred că a vrut să fie actor de film în altă viață pentru că tot timpul încearcă să transmită un mesaj contondent, își modifică vocea, poziția e puțin modificată. Când a prezentat programul de guvernare ne-a zis nouă, celor de la PSD, că suntem analfabeți, acum a venit să prezinte PNRR-ul și nu a prezentat absolut nimic. Are niște ieșiri care mi se pare penibile“, a conchis Alexandru Rafila.