Alexandru Rafila, despre cazul copiilor bolnavi din Argeş: Investigaţia epidemiologică, una din căile care au mai rămas

Microbiologul Alexandru Rafila, consilier onorific al ministrului Sănătății, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că va fi făcută o investigație epidemiologică în județul Argeș în zonele de unde provin copiii cu sindrom hemolitic-uremic.

17 feb. 2016, 15:11
Alexandru Rafila, despre cazul copiilor bolnavi din Argeş: Investigaţia epidemiologică, una din căile care au mai rămas

Cum investigația epidemiologică este una dintre căile care ne-au mai rămas la dispoziție, vom merge pentru a căuta să vedem dacă reușim să găsim în arealul imediat apropiat sursa, care poate să fie animalul. Bovinele, în general, sunt cele care poartă sau răspândesc acest microorganism. (…) Și investigația microbiologică, care se va realiza prin prelevarea probelor de către colegii noștri de la DSP Argeș, va merge exact în aceste zone și încercăm să găsim sursa acestei infecții„, a spus Rafila.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii: Joi sosesc specialişti ai Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor

El a afirmat că în Germania în anul 2011 investigația a durat 72 de zile.

Citeşte şi 42 de copii cu forme uşoare şi medii ale bolii diareice, internaţi în spitalele din Argeş

Când a fost incidentul din Germania, a durat 72 de zile și această investigație nu a dat un rezultat clar. Prima dată au spus că sunt castraveții din Spania, după aceea roșiile din Grecia, la sfârșit au fost germenii de porumb din Egipt care ar fi fost împachetați de un lucrător care era purtător al acestui microorganism și prin mâna căruia ar fi trecut cerealele consumate în jumătate din Germania. Nu suntem acum presați de timp. Dacă E.coli există în gospodăria cuiva, care, știu eu, are o microproducție pentru produse alimentare pe care le împarte cu vecinii sau familia, cu siguranță că se va găsi sursa acestei infecții„, a spus microbiologul.

Citeşte şi Cioloş a cerut ministrului Sănătăţii să prezinte zilnic informaţii despre ancheta în cazul copiilor de la ‘”Marie Curie”