Alexandru Rafila critică noile măsuri de carantinare. ”Există foarte mari discrepanțe”

Alexandru Rafila a vorbit despre noul ordin de ministru prin care se schimbă criteriile de carantinare a localităților. Medicul susține că anumite elemente nu sunt cuantificabile, cum ar fi rata de pozitivitate din ultimele 14 zile.

13 apr. 2021, 23:06
Alexandru Rafila critică noile măsuri de carantinare. ”Există foarte mari discrepanțe”

Alexandru Rafila critică noile măsuri de carantinare. Medicul susține că există foarte mari discrepanțte, dearece testele se pot lucra într-un județ, dar cazurile provin din alt județ. De asemenea, cazurile pozitive trebuie alocate unui anumit județ sau localități, iar acest lucru durează mai multe zile.

Citește și: Tragedia de la Spitalul Victor Babeș. STS confirmă că au fost făcute două apeluri la 112. De ce nu a fost anunțată Poliția

Alexandru Rafila critică noile măsuri de carantinare

„Cred că acest ordin nu a fost elaborat împreună cu Institutul Național de Sănătate Publică, ci mai degrabă a fost elaborat de echipa de consilieri personali ai domnului ministru, dintre care unii sunt medici dar nu au nicio specialitate medicală. Și ne confruntăm și cu o încercarea de a prelua, prin intermediul unuia dintre acești consilieri, medici fără niciun fel de specialitate, controlul INSP”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

”Anumite elemente nu sunt cuantificabile. De exemplu rata de pozitivitate din ultimele 14 zile nu poate fi calculată în mod real. Pentru că toate cazurile pozitive trebuie alocate unui anumit județ sau localități. Lucru ăsta durează mai multe zile. Iar cazurile negative, care ar trebui să constituie numitorul acestui raport, nu se alocă. Pentru că sunt foarte multe. La fel și la numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile. Există foarte mari discrepanțe. Pentru că testele se pot lucra într-un județ, dar cazurile provin din alt județ.” a mai explicat medicul Rafila.

Citește și: Cum apar și cât timp rămân în organism anticorpii anti-COVID. Explicațiile ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a emis un ordin prin care sunt introduse noi reguli de carantinare a localităților. Printre criteriile luate acum în calcul se numără testele efectuate, rata de infectare, dar și gradul de ocupare a paturilor din unitățile medicale” ,  a mai declarat acesta.

Ordinul Ministerului Sănătății a fost publicat marți în Monitorul Oficial și este semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan. Acesta introduce un punctaj, în baza unei grile și cu cât localitatea are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă, iar localitatea poate intra în carantină. Astfel, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să fie carantinate în cazul în care ajung la 60 de puncte. Pentru restul localităților, decizia de carantinare se poate lua la pragul de 70 de puncte.

Noi criterii de carantinare a localităţilor. Anunţul făcut de Ministerul Sănătăţii

 


loading...
Partenerii noștri