Alexandru Rafila dă de pământ cu campania de vaccinare: „E un eșec, dar a fost prezentată ca un mare succes. România e pe penultimul loc în UE”

Campania de vaccinare a fost un eșec, deși a fost prezentat ca un mare succes, a declarat profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

20 iul. 2021, 20:52
Alexandru Rafila dă de pământ cu campania de vaccinare: „E un eșec, dar a fost prezentată ca un mare succes. România e pe penultimul loc în UE”

Rafila dă de pământ cu campania de vaccinare: „E un eșec”

Alexandru Rafila l-a criticat dur pe premierul Cîțu, care spunea că până la 1 iunie avem 5 milioane de persoane vaccinate. Ne apropiem de luna august și nici măcar acum nu sunt 5 milioane de vaccinați. Bilanțul este de 4.897.183 de persoane care au primit schema completă.

„Trebuie să ne uităm puţin pe ce s-a întâmplat în ultimele luni, ca să putem să ne dăm seama, ca ce ne aşteaptă. Noi, în ultimele luni, în mod evident am avut un eşec al campaniei de vaccinare, care a fost prezentat ca un mare succes. Ştiţi bine, declaraţia domnului prim-ministru, am oprit pandemia, nu contează câţi s-au vaccinat – contează câte cazuri sunt şi aşa mai departe. Lucrul ăsta a demobilizat şi mai mult oamenii, care oricum nu erau informaţi suficient, mai ales în mediul rural (…) Acum am avut nevoie să vină comisarul european în România, să ne spună că trebuie să intensificăm campania de vaccinare. Acum, ce a spus domnul doctor Gheorghiţă, ce a spus doamna ministru, care încearcă să pregătească terenul, pe deoparte o creştere uşoară, dar valul 4 va veni şi aşa mai departe.

Noi, de o săptămână avem acel număr de reproducere, peste 1. Practic, dacă vrem să sperăm la o stabiliare, sau la o reducere a numărului de cazuri, trebuie să fie sub unitar, adică o persoană să nu îmolnăvească mai mult de o persoană. Deci, raporul acesta supraunitar -1,7 este astăzi de exemplu şi arată că infecţia este în creştere. Dacă o să avem o dublare a numărului de cazuri în fiecare săptămână, atunci sigur că putem să discutăm despre valul 4. Eu sper să nu se întâmple, dar, pe de altă parte trebuie să existe şi o responsabilitate, o asumare.

Dacă o să ajungem într-o nouă criză de sănătate publică, cineva ar trebui să îşi asume acest lucru, pentru că, nu poţi să spui că vaccinezi 5 milioane până la 1 iunie, după care spui că ai glumit şi că de fapt nu are niciun fel de importanţă. Uitaţi-vă că suntem la 1 august în curând şi nu am ajuns la cele 5 milioane de persoane vaccinate.

Creşterea încrederii în autorităţi este esenţială şi tipul ăsta de abordare, uşor superficială, ca să nu spun altfel, nu face altceva decât să dinamiteze un program de vaccinare. Poziţia pe care o ocupă România în acest moment, penultimul loc în Uniunea Europeană, pe mine mă îngrijorează, apropo de acoperirea vaccinală, pentru că populaţia României este în măsură mult mai mare, vulnerabilă la infecţie decât alte ţări la care se înregistrează cifre apreciabile”, a declarat Alexandru Rafila la Antena 3.

România, codașă la capitolul vaccinare anti-Covid în Europa

În timp ce majoritatea țărilor europene au vaccinat anti-Covid cu prima doză între 60% și 90% din populația adultă, România se laudă cu doar 30% din adulți vaccinați, potrivit datelor expuse de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECD).

Peste 236 de milioane de europeni au fost vaccinați până acum cu prima doză. Asta înseamnă 63,8% din populația adultă din Europa. Peste 163 de milioane de oameni au fost vaccinați cu schema completă, mai exact 44% din populația adultă din Europa.

Astfel, România se află mult sub nivelul de imunizare din Europa. Singura care are o campanie de vaccinare mai slabă decât România este Bulgaria.