Alexandru Rafila, despre a treia doză de vaccin: „Pentru mine este contraindicată”

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS şi deputat PSD, a vorbit vineri despre posibilitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin, dar şi despre reforma prin care ar trebui să treacă INSP şi DSP-urile.

28 aug. 2021, 12:36
Alexandru Rafila, despre a treia doză de vaccin: „Pentru mine este contraindicată”

Alexandru Rafila a declarat că, din punctul său de vedere, o posibilă administrare a celei de-a treia doze de vaccin ar trebui luată în calcul, în mod individual, după testarea nivelului de anticorpi din organism şi a dat chiar exemplul personal.

“Am văzut în ultima perioadă tot felul de cercetări pe piață care de fapt cheamă oamenii să se testeze legat de nivelul de anticorpi, poate chiar lunar. Eu mi-am făcut testul, am un nivel mare de anticorpi, am făcut și boala, m-am și vaccinat, la mine este contraindicată a treia doză de vaccin.

Știți care e problema? Asta trebuie să se transforme în model cultural, să ne consultăm cu medicul când luăm o decizie legată de sănătatea noastră.”, a spus Rafila la Antena 3.

În ce priveşte numărul de persoane vaccinate din România, Alexandru Rafila a reamintit că suntem penultimii din Europa la acest capitol şi a propus un alt mod de abordare.

Alexandru Rafila: „Ar trebui să spunem că avem 12-13 milioane de persoane eligibile nevaccinate”

“Este penultimul din Europa ca performanță, ce pot să spun? Cred că ar trebui să spunem că mai avem 12-13 milioane de persoane eligibile nevaccinate, cea mai mare parte din populație, iar în țările din vestul Europei procentul de 60% este unul obișnuit, iar impactul pe spitalizare și deces este inferior.”, crede Rafila.

Medicul Alexandru Rafila a vorbit şi despre rolul INSP şi al DSP în lupta cu pandemia şi este de părere că cele două instituţii ar trebui supuse unor reforme profunde.

„Rolul INSP trebuie revăzut și întărit, trebuie să poată acoperi regional, iar DSP-urile trebuie reprofesionalizate și depolitizate. DSP-urile sunt conduse de oameni cu profesii onorabile, dar sunt juriști, economiști, haideți să încercăm să aducem oameni specializați în sănătate publică.

Trebuie să existe un parteneriat cu universitățile de medicină și farmacie din România pentru a se putea dezvolta un corp de epidemiologi, de specialiști în sănătate publică pentru a gestiona aceste probleme.

Ne-am trezit cu tot felul de așa-ziși experți în sănătate publică, care au studiat științe politice și habar nu au cum funcționează acest sistem de sănătate”, a adăugat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Raed Arafat: „Varianta Delta are un efect mult mai mare asupra copiilor, pot ajunge spitalizaţi sau chiar la Terapie Intensivă”