Alexandru Rafila, despre ajutorul venit din partea OMS: Expertul va sta, probabil, vreo două luni în România. La noi nu există deloc implicare, nu există perspectivă de scădere în următoarele săptămâni

Alexandru Rafila a explicat cum privește faptul că o delegație de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății vine în România pentru a da o mână de ajutor autorităților în lupta cu valul 4 al pandemiei.

18 oct. 2021, 14:27
Alexandru Rafila, despre ajutorul venit din partea OMS: Expertul va sta, probabil, vreo două luni în România. La noi nu există deloc implicare, nu există perspectivă de scădere în următoarele săptămâni

„E cea mai gravă situație din europa. Avem cea mai mică acoperire vaccinală, avem numărul cel mai mare de cazuri și mortalitatea cea mai mare. Acest lucru e normal să se întâmple (să vină delegația OMS în România), dar campania de vaccinare și modul în care trebuie să se desfășoare lucrurile în acest moment, asta nu. Dânșii își spun punctul de vedere, ajută cu experți pe anumite probleme.

Lucrurile acestea sunt firești, dar repet, indiferent câte sfaturi ar da OMS, nu pot să substituie acțiunea, decizia autorităților. Iar la noi se vede că nu există niciun fel de implicare. Suntem pe locul 1 la toate capitolele. Nu există o perspectivă de scădere a numărului în următoarele săptămâni.

Expertul pentru situații de urgență (de la OMS) va sta probabil vreo două luni în România. Nu discutăm despre o impunere a unei persoane sau unei proceduri. România, țara membră a organizației, e beneficară a asistenței tehnice, dar e și responsabilă cu implementarea măsurilor experților”, a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila explică ce măsuri ar salva România din situația gravă în care se află astăzi

„Am văzut sugestia INSP legată de carantină, știți bine că a fost infirmată de majoritatea membrilor CNSU. Din păcate, nu reușim să venim cu un program coerent, cu un mix de măsuri. Noi nu o să putem să luăm nicio măsură eficientă decât dacă acestea sunt explicate”, a spus Rafila la Antena 3.

Citește și O delegație de experţi ai OMS vine în România, din cauza situaţiei epidemiologice dezastruoase

Citește și O nouă zi cu niciun pat la ATI! Sistemul medical din România, la pământ. Pacienții au ajuns să moară în ambulanțe