Alexandru Rafila, despre obligativitatea vaccinării: „E o discuție nesănătoasă”

Alexandru Rafila, parlamentar PSD, spune că o discuție legată de obligavitatea vaccinării și plata testării în momentul acesta e nesănătoasă fiindcă autoritățile trebuie să lucreze la accesibilitatea la testare, neîngrădită, pentru toți cetățenii.

16 sept. 2021, 17:45
Alexandru Rafila, despre obligativitatea vaccinării: „E o discuție nesănătoasă”

Alexandru Rafila crede că o discuție legată de obligavitatea vaccinării și plata testării în momentul acesta e nesănătoasă fiindcă autoritățile trebuie să lucreze la accesibilitatea la testare, neîngrădită, pentru toți cetățenii.

„Discuția legată de certificatul verde, certificatul european, cred că ar trebui să fie o discuție care să convingă oamenii că un astfel de certificat este util, trebuie scoase toate aceste accente punitive, coercitive, care au ajuns în spațiul public… Am ajuns să discutăm despre vaccinare obligatorie, testare obligatorie… Nu! Cred că trebuie să discutăm despre protejarea sănătății comunităților, a cetățenilor și în acest scop avem un instrument, mă refer la acest certificat verde care oferă alternative.

Alternativele sunt trei. Este vorba despre vaccinare, testare sau, pentru persoanele care au trecut prin boală în ultimele 6 luni, un astfel de certificat se acordă fără niciun fel de probleme.

A genera o discuție legată de obligativitate sau plata testării în acest moment este nesănătoasă, pentru că noi trebuie să lucrăm la accesibilitatea la testare, neîngrădită, pentru toți cetățenii. Sunt cei care lucrează în prima linie, fie că discutăm de cadre medicale sau în instituții de îngrijire a persoanelor vârstnice sau în alte instituții de asistență socială care trebuie să aibă acces la testare, în cazul în care nu s-au vaccinat, noi facem acest pachet, vaccinare – testare, trebuie să facem un pachet de siguranță, așa l-aș numi, pentru sănătatea publică, împotriva infecției cu noul coronavirus”, a declarat Alexandru Rafila.