Alexandru Rafila, despre spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa afectat de incendiu. „Nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă”

Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde în urma unui incendiu izbucnit în octombrie 2021 au murit mai mulți pacienți internați la ATI, nu corespunde normelor de funcționare. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vizitat unitatea medicală şi a promis că autorităţile vor lua măsuri pentru a preveni "dispersarea personajului acestui spital"

11 ian. 2022, 15:23
Alexandru Rafila, despre spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa afectat de incendiu. „Nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă”

Alexandru Rafila a vorbit despre problemele existente la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa.

„Am venit la Constanţa, aşa cum am fost la Matei Balş, pentru că atât acolo, cât şi aici există unităţi medicale de elită, cu personal foarte bine calificat şi nu trebuie în această perioadă dificilă să renunţăm la această resursă umană calificată ca să trateze pacienţii infectaţi cu noul coronavirus. Ăsta a fost motivul pentru care m-am deplasat aici, dar stând de vorbă inițial cu prefectul şi preşedintele CJ Constanţa şi cu domnul primar şi cu reprezentanţii acestui spital, am înţeles un lucru care cred că este mai important decât momentul acesta al pandemie.

Trebuie să ştim să ne păstrăm profesioniştii în sănătate împreună. O echipă foarte competentă rodată să lucreze împreună este în pericol în momentul ăsta să se dezintegreze. Lucrul ăsta a fost subliniat atât de reprezentanţii sindicatelor care reprezintă angajaţii. Au avut un punct de vedere corect.

Dispersarea personajului acestui spital reprezintă un pericol pe termen mediu şi lung. Aceşti oameni trebuie să aibă un spital în care să lucreze şi în care să trateze pacienţii, iar problema legată de patologia infecțioasă este dincolo de pandemia COVID-19”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Trebuie să rezolvăm accesul la servicii medicale al oamenilor”

„Pandemia COVID este acum. Trebuie să rezolvăm accesul la servicii medicale al oamenilor, trebuie să salvăm oamenii de la forme complicate şi de la deces.

Patologia infecțioasă va rămâne o problemă majoră de sănătate publică, iar Constanţa atât prin mărimea oraşului, cât şi prin localizarea are nevoie de o astfel de instituţie. Ce am înţeles eu că s-a întâmplat la Constanţa şi care ar putea să fie rezolvările pentru perioada următoare”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Alexandru Rafila a explicat că Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa „nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă”.

„Aici a avut loc pe data 1 octombrie un incendiu nefericit. Am vizitat spitalul. Spitalul, din punct de vedere al circuitelor medicale, al dotărilor cu echipamente, (… ) nu s-a schimbat după incendiu cu excepţia unei anumite zone care a fost distrusă de incendiul de la parterul acestei clădiri. În rest, lucrurile nu s-au schimbat.

Ceea ce s-a schimbat dacă vreţi a fost faptul că această clădire a intrat într-o procedură de evaluare din punct de vedere al Inspectoratului de Stat în Construcţii, din punct de vedere al ISU şi se consideră că ea nu corespunde unor standarde care să permită reluarea activităţii în condiţii de siguranţă. Totuşi, aici nu s-au schimbat lucrurile faţă de perioada anterioară incendiului„, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii: „Sigur că toţi ne dorim spitale noi. Problema e că acum avem o pandemie”

„Cred că trebuie să găsim o soluţie tranzitorie prin care acest spital să poată să-şi reia activitatea, să existe un plan de conformare, un proiect de consolidare, dar pentru chestiunea asta trebuie să conlucreze toate instituţiile statului. Nu e suficient să fie Ministerul Sănătății sau Direcţia de Sănătate Publică

Trebuie toate instituţiile să conlucreze şi să găsim împreună o soluţie şi bineînţeles Primăria în calitate de proprietar al acestui spital va întreprinde demersurile necesare pentru consolidarea clădirii.

Punem pe primul loc siguranţa pacientului, în măsura în care dotările actuale din România în ceea ce priveşte infrastructura spitalicească permit acest lucru.

Sigur că toţi ne dorim spitale noi. Problema e că acum avem o pandemie. Trebuie să tratăm sute, mii de pacienţi să-i salvăm. Colegii de la spitalul judeţean au făcut acest lucru.

Cred că prin reamenajările pe care le face în momentul de faţă Primăria (…) Cred că se poate găsi o soluţie ca acest spital să-şi poată relua activitatea”, a conchis ministrul Sănătăţii.