Alexandru Rafila, despre testarea copiilor în școli: Era foarte bine ca prima zi de şcoală să coincidă cu o testare a tuturor elevilor

Alexandru Rafila spune că multe dintre şcoli din România pot fi deschise deoarece personalul este vaccinat în mare parte şi nu au fost raportate infectări COVID. De asemenea, senatorul PSD este de părere că era bine ca în prima de şcoală după vacanţa de două săptămâni să fie testaţi toţi elevii.

04 nov. 2021, 18:14
Alexandru Rafila, despre testarea copiilor în școli: Era foarte bine ca prima zi de şcoală să coincidă cu o testare a tuturor elevilor

Președintele Societății Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, a precizat că ar fi bine ca în prima zi de școală după vacanța de două săptămâni să fie testați toți elevii.

„Acum reîncepe şcoala şi o să fie o decizie dificil de luat pentru domnul ministru Cîmpeanu, pentru că există cele două curente: primul, din care fac şi eu parte, cei care vor să menţină şcolile deschise, în condiţii de siguranţă, şi cei care vor să le închidă cu orice preţ”, a declarat Alexandru Rafila, la Alephnews.ro.

Citeşte şi: Asociaţiile de Părinţi cer ca şcolile să fie închise imediat la o rată de 6 la mie în localitate

Rafila este de părere că era bine ca în prima de şcoală după vacanţa de două săptămâni să fie testaţi toţi elevii.

„Era foarte bine ca prima zi de şcoală să coincidă cu o testare a tuturor elevilor încât riscurile pentru şcolari să fie minime. Dacă ai cea mai mare proporţie de personal didactic şi nedidactic vaccinată, nu sunt cazuri în şcoală, poţi să faci testare, cred că şcolile îşi pot desfăşura activitatea, dar sigur lucrul acesta trebuie evaluat împreună cu Direcţia de Sănăate Publică locală. Şi atunci pot continua multe dintre şcoli”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Citeşte şi: Consiliul Naţional al Elevilor cere Ministerului Educaţiei să convoace la dialog toate părţile interesate înainte de deschiderea şcolilor din 8 noiembrie: Timpul pentru ca unităţie de învăţământ să se pregătească este insuficient

Klaus Iohannis: „Şcoala începe fizic de luni, vacanţa nu va mai fi prelungită”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că şcolile se vor deschide în format fizic de luni acolo unde nu sunt focare de coronavirus. Iohannis a anunat că un criteriu în plus pentru deschiderea şcolilor va fi rata de vaccinare din unitatea de învăţământ.

„Se încheie vacanța școlară. La finalul săptămânii vacanța nu va fi prleungită și, de luni, unde condițiile sanitare o permiet, elevii se vor putea întoarce fizic la școală și grădiniță. Va fi introdusă o nouă condiție pentu prezența fizică – gradul de vaccinare a personalului școlii. Vaccinarea e singura șansă pentru a depăși pandemia. În vestul Europei avem iarăși o creștere a pandemiei. Pandemia nu s-a încheiat, însă noi avem soluția: ea se numește vaccinare”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.