Alexandru Rafila, dezamăgit după ce CNSU a respins propunerea de carantinare: Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate

Alexandru Rafila vine cu o declarație dură după ce grupul Tehnico-Ştiinţific a respins propunerea INSP privind carantinarea Capitalei şi a judeţului Ilfov.

15 oct. 2021, 23:47
Alexandru Rafila, dezamăgit după ce CNSU a respins propunerea de carantinare: Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate

Alexandru Rafila, dezamăgit după ce CnsU a respins propunerea de carantinare. CNSU a respins, în această seară, propunerea INSP de carantinare a zonei metropolitane Bucureşti, pe motiv că „nu există o evaluare a riscului de răspândire comunitară”.

Alexandru Rafila, dezamăgit după ce CNSU a respins propunerea de carantinare: Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate

Întrebat despre aceste cifre şi de decizia Comitelului Tehnico-Ştiinţific de a respinge propunerea INSP de a carantina Bucureștiul şi judeţul Ilfov, profesorul Alexandru Rafila spune:

„Există o încercare în momentul de faţă a compromiterii specialiștilor din sistemul de sănătate. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, în aşa zisul Comitet Naţional pentru Situaţii de Urgenţă reflectă acest lucru şi este, de fapt, doar repetarea unei situaţii de la începutul pandemiei.

Atunci acest comitet, în care eram şi eu pe vremea aceea, a pledat de exemplu înainte de introducerea stării de urgenţă pentru menţinerea şcolilor deschise şi cu toate că asta a fost părerea profesioniștilor votul a fost contrar.

Ar trebui să întrebați cine face parte din acest comitet şi o să constatați că majoritatea medicilor din comitet au votat pentru ceva care se bazează pe experienta lor profesională, pe crezul lor personal şi decizia a fost contrară.

Încercarea de compromitere a INSP este extrem de gravă şi situaţia se va amplifica pentru că soluțiile propuse nu vor funcționa (…) Este momentul ca deciziile să fie bazate de profesioniști din sănătate. Ne găsim într-o situaţie de criză majoră şi nu mai putem să trecem peste opinia specialiștilor din sănătate. Am ajuns la înmulțirea numărului de cazuri în cursul acestei veri şi în cursul toamnei pentru că s-a trecut peste opinia profesioniștilor din sănătate ”, a declarat Alexandru Rafila, la Antena 3.

Sistemul sanitar din România nu mai face faţă valului de cazuri grave. Deja, primii pacienţi au fost trimişi în străinătate, în condiţiile în care numărul morţilor se menţine ridicat. Aproape toată ţara a intrat în scenariul roşu de vineri.

Aproape 16.000 de cazuri noi de COVID-19, mai mult de 3.000 fiind în Bucureşti. De asemenea, 365 de decese raportate, inclusiv al unu copil de 13 ani. Peste 1.700 de pacienţi la ATI, 442 de copii cu COVID-19 în spital, 38 dintre ei fiind la ATI, este bilanţul celor 24 de ore.

Până astăzi, 41.130 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 14.10.2021 (10:00) – 15.10.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 365 decese (182 bărbați și 183 femei), dintre care 2 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Citește și: Rafila, scenariu sumbru: „Dacă mai stăm două săptămâni cu 16 mii de cazuri zilnic va fi o mare dramă”