Alexandru Rafila dezaprobă introducerea „măsurilor coercitive”: „Intervii atunci când observi că începe o creştere susţinută a numărului de cazuri. La noi, s-a intervenit atunci când lucrurile erau extrem de greu de controlat”

Deputatul PSD Alexandru Rafila dezaprobă introducerea unor "măsuri coercitive", în contextul în care nu au fost implementate politici de sănătate publică menite să controleze valul 4 al pandemiei, scrie Agerpres.

28 sept. 2021, 15:02
Alexandru Rafila dezaprobă introducerea „măsurilor coercitive”: „Intervii atunci când observi că începe o creştere susţinută a numărului de cazuri. La noi, s-a intervenit atunci când lucrurile erau extrem de greu de controlat”

Reacţia profesorului Alexandru Rafila vine după anunţul ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, referitor la introducerea în dezbatere publică a proiectului de lege privind instituirea obligativităţii certificatului digital COVID pentru personalul medical.

Potrivit acestuia, persoanelor din sistemul medical care nu sunt vaccinate, nu au trecut prin boală şi nu se testează li se vor suspenda contractele individuale de muncă timp de 30 de zile, urmând, apoi, încetarea contractelor de muncă.

Nu ar trebui să facem referire exclusiv la medici, mai ales că ei sunt minoritari (…) ca proporţie din totalul personalului medical. Inclusiv în rândul medicilor acoperirea vaccinală este cea mai bună. Şi atunci haideţi să discutăm despre personalul medical, în general. Cred că nimeni nu are ceva împotriva testării. Discuţia este mai degrabă legată de plata testelor – cine plăteşte aceste teste.

Eu cred că o consultare mai serioasă cu reprezentanţii organizaţiilor profesionale, ale medicilor, ale medicilor dentişti, ale asistenţilor medicali sau chiar ale farmaciştilor ar fi putut găsi un alt tip de abordare. Din păcate, din nou, nu cred că a fost un lucru care să se fi întâmplat. Şi din cauza asta, după ce dai dovadă că tu nu respecţi nimic, să vii cu măsuri coercitive, mi se pare puţin aplicabil„, a spus deputatul în cadrul dezbaterii „Valul 4: impact, ameninţări, soluţii”, organizată de DC News Media Group.

Citeste si Valeriu Gheorghiţă: „Au fost vaccinate deja aproape 14.000 de persoane”. Cum explică medicul militar explozia de infectări după congresul PNL

Profesorul Rafila este de părere că modul în care evoluează valul 4 al pandemiei în România este „foarte îngrijorător„. Deputatul a reiterat faptul că „majoritatea cazurilor care ajung în spital şi la terapie intensivă sunt cazurile persoanelor nevaccinate„.

Rafila le-a reproşat autorităţilor şi faptul că a existat „o relaxare totală” până în data de 10 septembrie şi că măsurile au fost luate abia atunci când numărul infectărilor scăpase de sub control. Totodată, a criticat faptul că nu au fost implementate politici de sănătate publică menite să controleze valul 4.

A fost o relaxare totală până în data de 10 septembrie, inclusiv în ultimele zile ale săptămânii trecute, când s-au desfăşurat congresele unor partide politice care nu au ţinut cont de reglementări. E clar că această lipsă a măsurilor de sănătate publică, timp de câteva luni, şi încercarea de a le relua brusc, la un nivel înalt, după data de 10 septembrie nu cred că a fost un timing potrivit. Timing-ul este: atunci când observi că începe o creştere susţinută, să intervii. Noi am intervenit atunci când lucrurile erau extrem de greu de controlat, am ajuns la 7.000 de cazuri pe zi„, a subliniat profesorul Rafila.

Citeste si Varianta DELTA are transmitere comunitară, anunţă INSP