Alexandru Rafila, după ce a anunţat al patrulea val în toamnă: România se află pe locul 25 în UE în ceea ce privește vaccinarea

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat că cel mai probabil se va repeta scenariul de anul trecut, când în vară au scăzut mult cazurile de COVID-19 şi nu exclude ca din toamnă să avem un nou val al pandemiei, însă mai mic, datorat vaccinării populaţiei. Rafila a adăugat că vaccinarea, în România, are nevoie de noi căi de comunicare şi de atragere a oamenilor, mai ales în mediul rural.

01 iun. 2021, 21:07
Alexandru Rafila, după ce a anunţat al patrulea val în toamnă: România se află pe locul 25 în UE în ceea ce privește vaccinarea

Deputatul PSD Alexandru Rafila susține că România se află pe locul 25 în UE în ceea ce privește numărul de doze de vaccin anti-COVID-19 administrate la suta de locuitori. La „Dosar de politician” cu Silviu Mănăstire, el a explicat că o bună acoperire vaccinală ar putea să oprească sau să diminueze un eventual al patrulea val pandemic, precizând totodată că eficacitatea vaccinării este mai mică în fața noilor variante de SARS-CoV-2, „probabil că undeva în jur de 60% – 70%, cel puțin pentru tulpina indiană”.

Alexandru Rafila l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că încearcă să politizeze „insuccesul” campaniei de vaccinare. „Ne aflăm în fața unui paradox. Dacă, mă rog, cifrele apropo de răspândirea bolii erau mai proaste, atunci ar fi căutat vinovați. Acum, dacă cifrele sunt bune, și sunt bune într-un context mai larg european, în care transmiterea a scăzut la nivelul întregului continent în această perioadă, ne lăudăm cu cifrele legate de vaccinare în condițiile în care suntem pe locul 25 din cele 27 de state membre în ceea ce privește numărul de doze administrate la 100 de locuitori”, a spus deputatul social-democrat, marți seară, pe B1 TV.

„E un lucru care pe mine, personal, m-a deranjat și nu m-a deranjat ca membru al Partidului Social Democrat, m-a deranjat ca om de sănătate publică – încercarea aceasta de politizare a insuccesului campaniei de vaccinare, în care primarii PSD erau învinovățiți că nu se obține o performanță a acestui program de vaccinare. Mi se pare periculoasă, demobilizantă și nedreaptă această afirmație. Domnul Cîțu s-a obișnuit, așa, cu niște afirmații din acestea bombastice în ultima vreme, nu știu de ce le face, probabil că i se pare că e mai interesant, că e mai credibil dacă face astfel de declarații. Eu aș fi mai reținut și cred că aceasta ar trebui să fie conduita, mai ales că ceea ce se întâmplă din punct de vedere epidemiologic, inclusiv în alte state europene, arată că e posibilă o recrudescență a îmbolnăvirilor mai spre toamnă, mai ales dacă discutăm de noi variante de virus”, a adăugat Alexandru Rafila.

Bilanţ vaccinare 1 iunie 2021. Peste 50.000 de persoane vaccinate într-o zi. Bilanţul total trece de 4,3 milioane
Întrebat dacă mutațiile SARS-CoV-2 vor fi acoperite de vaccinurile care sunt acum pe piață, parlamentarul PSD a explicat: „Da, dar parțial, ca să spunem așa. Se pare că eficacitatea vaccinării este mai mică în ceea ce privește anticorpii neutralizanți, probabil că undeva în jur de 60% – 70%, cel puțin pentru tulpina indiană, dar gândiți-vă că până în toamnă mai sunt vreo patru luni, se mai pot întâmpla multe lucruri și e bine să fim pregătiți. O bună acoperire vaccinală ar putea să oprească un eventual al patrulea val sau, chiar dacă va fi prezent, va fi de mai mică amplitudine. Totuși, să nu uităm că, în comparație, de exemplu cu Germania, cu Italia, cu Franța, noi suntem la jumătate în ceea ce privește numărul de doze administrat raportat la 100 de locuitori, ca să avem și un termen de comparație estimativ”.

Valeriu Gheorghiţă schimbă strategia de vaccinare: „Vom avea acoperire geografică foarte mare”