Alexandru Rafila: E-coli enterotoxigen serotipul 026, cauza îmbolnăvirii la copiii cu SHU

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat joi că Escherichia coli enterotoxigen serotipul 026 este cauza îmbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic și este diferită de E-coli găzduită în mod obișnuit în intestinul uman.

25 feb. 2016, 20:34
Alexandru Rafila: E-coli enterotoxigen serotipul 026, cauza îmbolnăvirii la copiii cu SHU

„Acest sindrom hemolitic-uremic, în marea majoritate, peste 90% din cazuri, se corelează cu prezența acestui germene E-coli enterohemoragic producător de toxină. E-coli entoropatogen este o variantă care produce boală diareică, dar o boală diareică comună fără asocierea producerii de toxină. Cauza îmbolnăvirii copiilor cu sindrom hemolitic-uremic este infecția cu E-coli enterotoxigen serotipul 026. Acest E-coli 026 este o tulpină de E-coli diferită de cea pe care o găzduim în mod obișnuit în intestinul nostru, care este extrem de patogenă din cauza capacității de a produce toxină”, a explicat Rafila, într-o conferință de presă, la Spitalul „Marie Curie”.

El a spus că exclude alte ipoteze cum ar fi îmbolnăviri virale, rotavirus, vaccinarea sau intoxicații cu substanțe chimice.

Citeşte şi Posibile surse de îmbolnăvire a copiilor cu sindrom hemolitic-uremic: alimentele sau transmiterea interumană