Alexandru Rafila face anunțul momentului despre vaccinarea obligatorie: „Și-a demonstrat eficiența”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat miercuri seara care sunt criteriile de introducere a certificatului verde Covid la locul de muncă.

08 dec. 2021, 22:06
Alexandru Rafila face anunțul momentului despre vaccinarea obligatorie: „Și-a demonstrat eficiența”

Alexandru Rafila face anunțul momentului despre vaccinarea obligatorie: „Și-a demonstrat eficiența”

„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.

De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări.

Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.

În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă.

Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la emisiunea Subiectiv de la Antena 3.

Alexandru Rafila respinge vaccinarea obligatorie

Ministrul Sănătății a spus că nu e de acord cu vaccinarea obligatorie, după ce președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, a declarat că ar vrea ca toți cetățenii din UE să fie obligați să se vaccineze.

„Nu sunt adeptul vaccinării obligatorii. Discuția este mai degrabă către anumite categorii de populație, cu risc de deces. Sunt studii care demonstrează că doza booster generază un raspuns imun foarte bun.

Avem 3 cazuri, dar totuși a apărut la persoane vaccinate. Sunt asimptomatici, Vaccinarea și-a demonstrat eficiența. E momentul să ne întâlnim cu vârstnicii în condiții dE esiguranță. Nu am auzit nicio discuție, nici în spațiul public, nici în zona politică, despre o astfel de posibilitate”, a spus Alexandru Rafila.

Rafila: Omicron e de două ori mai transmisibilă decât Delta

Alexandru Rafila s-a declarat rezervat cu privire la efectele infecției cu varianta Omicron apărută în Africa de Sud.

„E de doua ori mai transmisibila decat varianta Delta. Probabil ca incarcatura virala eliberata de o persoana infectata e mai mare. Din fericire, pana in momentul de fata in Africa de Sud cazurile nu sunt foarte grave, dar e relativ pentru ca au fost infectate persoane tinere, fara boli cronice, si nu a ajuns infectia in comunitati varstnice cu boli cronice. E foarte probabil sa devina varianta dominanta, e ca la o cursa, cine alearga mai repede ajunge sa ocupe tot spatiul”, a declarat Rafila.

Citește și Alexandru Rafila: „Următoarele săptămâni vor fi relevante din punct de vedere al agresivităţii tulpinii Omicron”

Citește și Alexandru Rafila: „Certificatul verde este legat de creşterea incidenţei cu 1,5 pe două săptămâni”