EXCLUSIV Alexandru Rafila, în direct la România TV: ”Nu știu cine a lansat ideea testării în masă a elevilor, eu am fost de la început împotrivă”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, vorbeşte, în exclusivitate la Punctul Culminant, despre corupţia din spitale, probleme drogurilor, ameninţarea noului val de Covid venit la pachet cu gripa şi situaţia investiţiilor din spitale cu banii din PNRR.

05 oct. 2023, 20:44
EXCLUSIV Alexandru Rafila, în direct la România TV: ”Nu știu cine a lansat ideea testării în masă a elevilor, eu am fost de la început împotrivă”
Alexandru Rafila, despre șpaga din spitale

UPDATE

: Ministrul Alexandru Rafila a fost întrebat, în primul rând, cum vede problema drogurilor în România și ce soluții ar propune.

”Este foarte preocupant si pe mine cel mai mult ma preocupa copiii si adolescentii. Aici sunt doua componente. Un consumator obisnuit este o persoana bolnava. Eu ii tratez ca pe bolnavi si pentru o solutie am nevoie de colaborarea lor si a familiilor, pentru a-i putea ajuta cu psiholog sau medicamntos.

Accesul la psihoactive este de competenta politiei, pentru ca Ministerul Sanatatii nu are nici capacitatea sa se ocupe.”

”Romania are foarte putine centre, cele mai multe sunt private. Noi avem reteaua spitalelor de psihiatrie. Dar centre de reabilitare sunt putine, avem doar doua. Am vorbit sa facem maimulte, macar unu pentru fiecare judet. Si nu vor fi legate de activitatea Ministerului de Interne, ca sa nu existe reticente, ca nu ma duc ca ma ia politia.”

”Nu stiu cine a lansat teoria testarii in masa, dar eu am fost de la inceput impotriva, pentru ca, in primul rand, nu mai exista nicaieri. Si presupune foarte multe costuri si nu aduce niciun beneficiu.”

Despre consumul de pastile cu prescripție

”Era vorba despre medicamente expirate, care trebuiau distruse, doar ca el le-a bagat pe piata.”

”Nu trebuie sa plecam de la premisa ca doctorii nu trebuie sa mai prescrie. Exista retete cu regim special pentru asa ceva si acelea se retin in farmacie si trebuie sa coincida cu ce a iesit din farmacie. Daca exista fapte penale prin care aceste pastile ajung pe piata, ca sunt si pe internet, e de competenta politiei.

Chestia asta ne pune probleme. Asta e si o chestiune de educatie, pe care nu ai cum s-o depasesti. Un copil la scoala nu face educatie pentru sanatate. Exista cursuri optionale, pe are le acceseaza doar 5% dintre copii. Si acolo nu se invata doar igiena, dar si ce inseamna un consum de droguri.

Am vorbit si cu doamna Deca sa incepem un program in scoli de educatie pentru sanatate. Auzeam pe cineva ca trebuie facute in liceu preventie antidrog. Pai e tarziu in liceu.”

”La heroina, consumatorii impart seringi, si aici se transmit HIV, hepatita B, hepatita C, boli cu transmitere sexuala, si astfel creste foarte mult si riscul de boala cronica de rinichi.”

Tânărul care a murit, după ce a fost bătut de polițiști

Rafila comenteză reacția paramedicilor, care au fumat o țigară înainte să preia tânărul rănit grav.

”In instruirea paramedicului, cu siguranta exista o procedura pe care trebuie s-o respecte in situatia aia. Ce reactie aveti dumneavoastra, daca vedeti un om care agonizeaza? Sa-l ajutati, nu? Ei, noi am ajuns in Romania sa avem o parte a populatiei care nu are aceasta reactie. Si aici trebuie sa lucram.”

”Tine de umanitate, pentru lipsa de compasiune genereaza astfel de lucruri. Cred ca lucrurile astea duc la o fractura intre serviciul de primiri urgente, platita de Ministerul Sanatatii, dar gestionata de Ministerul de Interne.”

Știrea inițială

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, răspunde, în direct la emisiunea moderată de Victor Ciutacu, celor mai arzătoare întrebări legate de droguri, corupţie şi ameninţarea unei noi posibile pandemii. Nu rataţi o nouă emisiune eveniment, în exclusivitate la România TV.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, într-o primă reacție, că, dacă se confirmă, cazul Mioveni este inadmisibil, pentru că vorbim despre al treilea scandal de corupție printre medici, în ultima lună. De altfel, ministrul nu este deloc optimist că problema corupției din spitale se va rezolva vreodată.

„Nu cred că o să scăpăm vreodată în vreun domeniu. Niciodată și nicio țară, dar trebuie s-o reducem, trebuie să fim foarte fermi, foarte drastici în astfel de cazuri, încât ele să constituie cazuri fanion, cazuri exemplu, care să evite sau să inducă celor care ar fi tentați să facă așa ceva”, a declarat Alexandru Rafila.

Rafila respinge ideea de testare în masă pentru droguri în şcoli: ”Nu există nicăieri aşa ceva şi nu are niciun fel de utilitate în ceea ce priveşte combaterea”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că respinge testarea antidrog în masă a elevilor şi a precizat că aceasta trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui. El a declarat că problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare, ci prin educaţie şi prin combaterea traficului de droguri.

Alexandru Rafila a fost întrebat, luni, despre testarea antidrog în şcoli. “Noi am făcut un grup tehnic cu specialişti la Ministerul Sănătăţii. Am primit de curând concluziile acestui grup tehnic de specialişti şi opinia lor este ca testarea să se facă într-un centru specializat. Rămâne de văzut cum o punem în aplicare. Important este un lucru şi cred că trebuie să fim foarte clari: respingem total screeningul elevilor, adică testarea în masă a elevilor. Testarea trebuie făcută cu acceptul şi la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului, trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare şi după testare, dacă ea cumva este pozitivă. De asemenea, o să descriem şi parcursul din punct de vedere medical al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri, pentru că el poate avea nevoie fie de o asistenţă medicală de urgenţă, dacă este într-o fază acută a intoxicaţiei, fie de o activitate medicală împotriva adicţiei de care depinde”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El crede că un copil care ar fi consumat droguri trebuie să fie depistat întâi de părinţi.

“În primul rând, cred că îi depistează părintele, pentru că părintele poate să observe modificările de comportament ale copilului şi poate că reticenţa unora dintre părinţi să-şi ducă copilul la testare, la tratament medical este legată de lipsa unui sistem suficient de agregat şi suficient de extins la nivel naţional. Avem o agenţie specializată, Agenţia Naţională Antidrog. Cred că putem împreună să găsim soluţii medicale până la urmă. Agenţia Naţională Antidrog are filiale în toată ţara. O să găsim o soluţie încât să avem, cel puţin în fiecare judeţ să avem câte un astfel de centru, nu numai pentru adulţi, ci şi pentru copii şi pentru adolescenţi, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili şi, până la urmă, discernământul lor este mai puţin, nu că nu au discernământ, dar sunt mai uşor influenţabili dacă nu au avut informaţia, la şcoală sau în familie, legată de respingerea consumului de droguri”, a explicat Alexandru Rafila.

Creşte numărul cazurilor de Covid în România. Rafila: „Nu reintroducem măştile în spaţiile aglomerate, dar asta nu înseamnă că nu le recomandăm”

El a adăugat că acel grup tehnic a făcut nişte propuneri, dar decizia este la nivel guvernamental. “Am spus că este vorba de un grup tehnic care a făcut nişte propuneri. Decizia este la nivel guvernamental, vom discuta împreună cu Ministerul Educaţiei, cu Ministerul Afacerilor Interne, ca să vedem care este cea mai bună soluţie. Ei au avut un punct de vedere medical şi aş vrea să respectăm punctele de vedere ale profesioniştilor din sistem”, a transmis Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare. “Discutăm despre un lucru care trebuie să se întâmple mâine. Asistăm la o situaţie care durează de foarte mulţi ani şi acum vrem să rezolvăm problema în 24 de ore. Problemele pe care le rezolvăm în 24 de ore sau într-o săptămână reflectă doar reactivitate, nu reflectă seriozitatea construcţiei unui sistem care să vină în întâmpinarea cerinţelor cetăţenilor. Eu prefer cea de-a doua variantă, a construcţiei unui sistem. Există şi acum posibilitatea testării la spitale unde există secţii de toxicologie sau la institutele medico-legale, dar asta nu rezolvă problema. Trebuie să ne înţelegem foarte clar, problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare. Testarea este doar un element care evidenţiază o intoxicaţie care poate să fie acută sau cronică, care are nevoie de asistenţă medicală. Problema consumului de droguri se poate rezolva prin educaţie şi prin combaterea traficului de droguri. Astea sunt elementele de bază care previn consumul”, a declarat Rafila.