Alexandru Rafila intervine în scandalul gravidei de 25 de ani din Botoșani lăsate să moară în agonie. ”Medicii au făcut o universitate. Nu trebuie să lase în suferință o pacientă”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, intervine în scandalul gravidei de 25 de ani care a murit la Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean „Mavromati”, din Botoșani, după ce ore întregi i-a implorat pe medici să o ajute.

23 aug. 2023, 08:43
Alexandru Rafila intervine în scandalul gravidei de 25 de ani din Botoșani lăsate să moară în agonie. ”Medicii au făcut o universitate. Nu trebuie să lase în suferință o pacientă”
Alexandru Rafila intervine în scandalul gravidei de 25 de ani din Botoșani lăsate să moară în agonie.

Alexandru Rafila intervine în scandalul gravidei de 25 de ani din Botoșani lăsate să moară în agonie. Ministrul Sănătăţii a declarat că Maternitatea din Botoşani nu avea protocoale privind modul în care cadrele medicale ar trebui să acţioneze în cazuri precum cel al tinerei care a murit, după ce sarcina i s-a oprit din evoluţie.

Citește și Lacrimi de durere în fața Maternității din Botoșani, după moartea tinerei în vârstă de 25 de ani: „Și eu sunt Alexandra!”

Alexandru Rafila intervine în scandalul gravidei de 25 de ani din Botoșani lăsate să moară în agonie

„Nu exista la acest spital protocol, la alte spitale există. Este responsabilitatea spitalului să aibă protocoale, sigur, nu pentru orice, dar pentru o situaţie de genul ăsta ar fi fost bine să aibă un protocol, dar să ştiţi că, dincolo de protocol, am terminat toţi o universitate de medicină şi, în mod evident, o sarcină oprită din evoluţie, o femeie care se plânge de dureri atroce trebuie să beneficieze de intervenţie terapeutică. Eu nu vreau să mă antepronunţ, de asta nici nu am intrat în foarte multe detalii, pentru că nu este specialitatea mea şi nici nu este cazul. Noi am sesizat acest aspect Colegiului Medicilor Botoşani, care poate să aprecieze oportunitatea sau lipsa intervenţiei medicale, că, de fapt, discutăm despre o lipsă a intervenţiei medicale”, a afirmat Ministrul Sănătății.

Mai mult, Alexandru Rafila a subliniat că medicii de la spitalul din Botoșani au terminat o universitate şi nu trebuie să lase în suferinţă o pacientă care se plânge de dureri atroce.

„E vorba despre responsabilitate, conştiinţă profesională. Toate aceste elemente care ţin de profesia medicală sunt prevăzute în Legea Sănătăţii, acolo unde legea se referă la Colegiul Medicilor şi la membrii Colegiului Medicilor. Noi trebuie să ne facem datoria permanent şi dacă suntem plătiţi, şi dacă nu suntem plătiţi. Nu putem lăsa pe cineva fără să-i acordăm asistenţă medicală”, a declarat Alexandru Rafila, la  TVR Info.

Oficialul a ținut să precizeze faptul că în acest caz a fost informată şi Autoritatea Naţională pentru Managementul Calităţii în Sănătate, care acreditează spitalele şi care va evalua spitalul de la Botoşani.

Totodată, șeful de la Sănătate a mai spus că responsabilitatea în ceea ce priveşte funcţionarea spitalelor este împărţită între mai multe instituţii.

„Trebuie să fim siguri că exercitarea profesiunii de medic, care este, clar, în responsabilitatea Colegiului Medicilor, este în mod serios tratată. Eu am auzit tot felul de declaraţii publice ale unora din conducerea Colegiului Medicilor, privind tot felul de probleme care apar, dar am auzit foarte puţine declaraţii şi foarte puţine acţiuni în sensul implicării în asigurarea asistenţei medicale”, a precizat Alexandru Rafila.

Cât despre implicarea autorităţilor locale care au în administrare spitale, oficialul a subliniat că sunt situaţii în care Ministerul nu poate interveni.

„Am auzit un medic de la Botoşani declarând că este normal ca medicii să doarmă în gardă. Sigur, ei pot să doarmă în gardă dacă nu există solicitări medicale, dar, în mod evident, dacă ai un pacient care are nişte probleme şi pe care trebuie să-l monitorizezi, atunci nu cred că te mai numeşti medic, dacă tu mergi să te culci liniştit, ştiind că există un pacient care are nevoie de ajutorul tău”, a mai spus ministrul.

Citește și Raport DSP. Gravida care a murit la Spitalul din Botoşani nu a beneficiat de îngrijiri timp de aproape şapte ore