Alexandru Rafila, noi detalii despre certificatul verde: va fi impus la trei săptămâni de creştere a cazurilor

Ministrul propus la Sănătate a declarat, miercuri, după audierile din Parlament, că certificatul verde ar putea fi reglementat printr-un nou act normativ, el afirmând că introducerea lui se va face după trei săptămâni de creştere consecutivă a incidenţei, şi va putea fi eliminat când aceasta scade.

24 nov. 2021, 14:18
Alexandru Rafila, noi detalii despre certificatul verde: va fi impus la trei săptămâni de creştere a cazurilor

Alexandru Rafila, ministrul propus la Sănătate, a mai spus că în certificatul verde va fi introdusă şi testarea, nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea, şi a arătat că trebuie modificat discursul şi această polarizare în societate, care a creat o falie între vaccinaţi şi nevaccinaţi.

EXCLUSIV Alexandru Rafila îi taie din atribuţii lui Raed Arafat: „Nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil”

Despre certificatul verde, Alexandru Rafila a spus că nu se va renunţa la el, ci se ia în calcul reglementarea lui printr-un act normativ nou.

El a explicat că certificatul se va putea activa în momentul creşterii transmiteri, şi a dat ca exemplu teoretic, după 3 săptămâni de creştere consecutivă, şi retragerea, la o scădere similară, dar şi la o incidenţă de 1, sau 0,5, care să nu pună în pericol sănătatea populaţiei. ”Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi şi testarea nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea”, a mai spus deputatul.

Alexandru Rafila insistă cu obligativitatea certificatului verde. Când şi cum se aplică restricţiile

Desprea evoluţia pandemiei, Alexandru Rafila a spus că deocamdată s-a stabilizat, dar e posibil ca la începutul lunii ianuarie să fie o creştere, pentru că va fi perioada sărbătorilor de iarnă.

Ministrul a mai spus că măsurile imediate pe care le va lua sunt testare, servicii medicale  şi încurajarea populaţiei să se prezinte cât mai repede la medic. ”Trebuie modificat discursul şi această polarizare în societate, care a creat o falie între vaccinaţi şi nevaccinaţi. Oamenii nu mai înţeleg despre ce e vorba, lipsa încrederii în sistemul de sănătate trebuie redobândită.

Candidatul propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, miercuri, întrebat dacă ia în calcul demiterea lui Raed Arafat, că acesta şi-a făcut foarte bine treaba la DSU, fiind un foarte bun profesionist. Cu toate acestea, Rafila afirmă că va avea o discuţie la nivelul Guvernului, astfel încât Ministerul Sănătăţii să aibă un rol activ în gestionarea pandemiei şi să nu mai fie coordonate toate activităţile de către CNSU.

Grupul de Comunicare Strategică anunţă miercuri, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 2.700 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 231 de decese, din care 36 sunt din perioada anterioară. 1.380 de pacienţi sunt internaţi la ATI, 136 având certificat care atestă vaccinarea. În Bucureşti, rata infectărilor a scăzut la 2,87.


loading...