Alexandru Rafila nu renunţă la certificatul verde COVID: Reducerea de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că şi-ar fi dorit introducerea certificatului COVID. Ministrul şi-a exprimat speranţa că în perioada următoare va exista o decizie politică pentru adoptarea unui astfel de document.

29 dec. 2021, 11:39
Alexandru Rafila nu renunţă la certificatul verde COVID: Reducerea de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele

Tulpina Omicron va deveni dominantă în ianuarie în România, avetizează specialiştii în sănătate publică. Autorităţile se aşteaptă ca numărul infectărilor că ajungă la 25.000 de cazuri COVID pe zi la final de ianuarie 2022. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că şi-ar fi dorit ca certificatul verde covid să fi fost introdus pentru că măsura avea ca principal scop încetinirea răspândirii COVID.

„Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, respectiv utilizarea acelui certificat COVID, noi l-am elaborat dar, după cum ştiţi, nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut să o luăm, chiar dacă temporar, în România, în aşa fel încât să gestionăm cât mai bine acest val 5”, a spus Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii în care a fost prezentat Planul de măsuri pentru gestionarea valului 5 al pandemiei de COVID-19.

Citeşte şi: Emilian Imbri trage un important semnal de alarmă pentru începutul lui 2022: „România are nevaccinată 60% din populația vulnerabilă. Nu va fi bine deloc”

Alexandru Rafila, despre valul cinci al pandemiei şi certificatul verde COVID. „Dorim să evităm un lockdown”

„Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să ducă la adoptarea unui astfel de document”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a precizat că autorităţile doresc să evite trei lucruri, şi anume un lockdown care va afecta serios viaţa economică a ţării, închiderea şcolilor şi reducerea numărului de decese.

”Reducerea de decese este esenţială şi trebuie să avem la dispoziţie toate instrumentele pentru ca acest lucru să fie realizat şi în ţara noastră”, a mai spus Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că insistă foarte mult pentru vaccinare.

„Trebuie să găsim o soluţie pentru revitalizarea acestei campanii de vaccinare, inclusiv prin implicarea directă a profesioniştilor din sănătate”, a spus Rafila.