Alexandru Rafila renunţă la certificatul verde: „Dacă nu este aprobat în perioada imediat următoare, peste 2-3 săptămâni vom fi în vârful valului şi efectul va fi mult diminuat”

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a participat miercuri, după încheierea şedinţei de Guvern, la o conferinţă de presă în care a anunţat măsurile gândite la nivelul executivului pentru a diminua efectele valului 5 al pandemiei.

05 ian. 2022, 14:53
Alexandru Rafila renunţă la certificatul verde: „Dacă nu este aprobat în perioada imediat următoare, peste 2-3 săptămâni vom fi în vârful valului şi efectul va fi mult diminuat”

Alexandru Rafila a anunţat operaţionalizarea a peste 160 de centre medicale de evaluare, unde pacienţii cu simptome uşoare sau medii se pot prezenta cât mai din timp pentru o eventuală depistare a infecţiei cu noul coronavirus.

„Am facut tot ce a fost posibil ca sa asiguram cresterea accesului la testare, am definitivat cu Casa de Asigurari contractul pentru plata rapida a medicilor care participa la testare. Ieri am avut o conferinta cu spitalele care pot asigura si pacineti Covid dar si altfel de pacienti, am identificat deja 160 de unitati spitalicesti la nivel national unde se pot organiza centre de evaluare, iar saptamana viitoare vom face si o harta interactiva pentru a stii oamenii unde trebuie sa mearga.

Nu este nevoie ca in toate centrele sa fie un medic de boli infectioase, nu e nevoie ca peste tot sa existe un CT. Este vorba de centre de evaluare in ambulatoriile spitalelor. E important ca pacientii sa mearga in aceste centre cand nu sunt intr-o situatie critica. Personalul medical este cel din spitalele respective, care vor activa si in ambulatoriu. Aici vor avea acces toti pacientii, indiferent daca sunt asigurati sau nu.

Legat de furnizarea medicatiei antivirale. Ieri Comisia de boli infectioase a definitivat un necesar de antivirale. De ele vor beneficia pacientii cu risc, cu comorbiditati, care vor primi aceste medicamente din primele zile de boala.

A discutat despre capacitatea de spitalizare la nivel national si acea structura de coordonare la nivel judetean, pentru a indruma pacientii cu alte afectiuni, ca sa ju mai avem situatia in care acestia au acces limitat la servicii medicale.

Toate masurile sunt luate in scopul mentinerii cat mai indelungate a functionarii societatii si economiei.

Avem nevoie de solidaritate din partea populatiei pentru ca aceste masuri sa fie aplicate doar pentru o perioada limitata de timp. Iar ceea ce ne preocupa in mod deosebit este posibilitatea mentinerii scolilor deschise.

Nu exista niciun fel de impunere a utilizarii unor masti scumpe. Am vazut declaratii care au fost preluate in mod ciudat, masca cu 3 straturi este de ajuns si nu este scumpa. Nu exista niciun fel de impunere, ci doar trecerea de la mastile textile, care sunt foarte putin eficiente sau ineficiente, spre o uniformizare cu masti medicinale. Acestea nu sunt scumpe, sunt accesibile si nu este vorba de o restrictie, ci pentru o perioada limitata de timp sa fie acestea folosite.

Nu ne-am gandit la sanctiuni, dar este acelasi lucru cum nu ai purta masca, pana la urma. Cred ca e o chestiune de bun simt. Daca e cazul, vom gandi si sanctiuni.

Numarul de cazuri il estimam la 800.000-1.000.000 in noul val, dar avem exemple de tari cu acoperire vaccinala mult mai mare si cu sute de mii de cazuri pe zi. Problema noastra este ca numarul de cazuri sa nu blocheze unele sisteme, in primul rand cel medical. Ne intereseaza sa reducem cazurile grave si decesele, pentru asta ne organizam astfel incat oamenii sa aiba acces mult mai rapid la serviciile medicale.

Cat priveste paturile ATI, le putem multiplica, dar nu avem de unde multiplica specialisti. Daca un medic ATI deserveste 5 pacienti, nu poti sa ii spui ca de maine deserveste 10, pentru ca trebuie o limita acceptabila din punct de vedere profesional.”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre proiectul lui Cîţu pentru certificatul verde: „Era vorba doar despre personalul sanitar. Un proiect extins ar însemna convocarea Parlamentului, iar asta nu o poate face Ministerul Sănătăţii”

În ce priveşte legea certificatului verde, ministrul Sănătăţii a declarat că susţine orice proiect care ar încetini transmiterea Covid.

„Eu sustin orice proiect care are ca si rezultat un instrument de sanatate publica, care sa incetineasca transmiterea. Domnul Citu a depus la Parlament un proiect care face referire doar la sistemul medical. E important pentru ce categorii ar fi aprobat. Daca se aproba acum si intra in vigoare peste trei saptamani, vom fi in varful valului. Deci daca nu este posibila operationalizarea lui in perioada imediat urmatoare, efectul sau se va diminua. De aceea am pregatit sistemul de sanatate si implementarea celorlalte masuri, testare, medicatie antivirala si operationalizarea tratamentului ambulatoriu, ca sa scadem presiunea de pe spitale.

Proiectul avea o pagina si jumatate, au fost depuse 42 de pagini de amendamente, nu stiu ce este in ele. Dar in proiectul original deăpus de PNL era vorba doar de angajatii din Sanatate. Daca s-ar extinde si la alte categorii ar putea sa fie util, dar asta ar insemna trecerea prin Parlament, iar Parlamentul nu lucreaza in aceasta perioada. Nu cereti Ministerului Sanatatii sa convoace Parlamentul.

Vaccinarea si vaccinarea cu booster sunt foarte importante, vedem ca avem in randul cazurilor grave si celor decedati, marea majoritate sunt persoane nevaccinate.”, a adăugat Rafila.

Referitor la infecţiile nosocomiale, Alexandru Rafila a spus că se lucrează la o strategie prin care să fie îmbunătăţită raportarea acestora.

„Nu am spus ca nu stiu cum sunt aceste infectii, am spus altceva. Nu pot sa spun ca nu stiu, pentru ca am lucrat pana de curand intr-un proiect exact pe aceasta tema. Vazand situatia din Romania, unde cazurile raportate sunt 1% din persoanele externate, este evident un procent mic, pentru ca la nivelul UE este in jur de 7%. De aceea lucram la o strategie ca prin aceasta raportare sa ne dam seama exact unde suntem in aceasta privinta.”, a afirmat Rafila.

Citeşte şi: De ce se infectează cu COVID-19 persoanele care s-au vaccinat. Explicaţiile medicilor